• 5

Predloženo da osnivači fajzer vakcine budu na novoj evro banknoti

Novčanice evra biće redizajnirane do 2024. godine

  • 5
Ugur Sahin, Ozlem Tureci Tureči, vakcina koronavirus BioNTech BioNTek

Foto: Tanjug/AP

Moric Kerner, evropski poslanik iz nemačke neoliberalne partije Slobodnih demokrata, uputio je predlog Evropskoj centralnoj banci (ECB) da likovi osnivača nemačke farmaceutske firme Biontek, Ugur Sahin i Ozlem Tureči, budu prikazani na jednoj od novčanica evra.

Kerner je u predlogu naveo da je taj bračni par, koji je radio na razvoju Fajzer vakcine protiv kovida, spasio „života miliona Evropljana“, objavio je nemački list Velt am Zontag.

Predsednica ECB Kristin Lagard najavila je krajem prošle godine da će novčanice evra biti redizajnirane do 2024. godine.

„Likovi važnih evropskih ličnosti, poput osnivača Bionteka Ugura Sahina i Ozlem Tureči, trebalo bi da budu odštampani na novim novčanicama evra. Njihov rad je spasio živote miliona Evropljana“, napisao Kerner u predlogu, prenosi Dojče vele (DW).

Dodao je da je njihov životni put "impresivna priča o integraciji, napretku, preduzetništvu, naučnoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigrantskog društva“.

Tureči i Sahin su 2009. godine osnovali kompaniju Biontek sa sedištem u Majncu. Biontek je u partnerstvu sa američkom farmaceutskom kompanijom Fajzer razvio vakcinu protiv kovida-19 zasnovanu na mRNA molekulu, inovativnoj tehnologiji razvijenoj u borbi protiv pandemije.

ECB je dvadeset godina nakon uvođenja evra kao zvanične novčanice evrozone 2002. godine, pokrenula proces redizajniranja banknota i kovanica valute 19-članog monetarnog bloka.

Planirano je da u izbor lajtmotiva za nove novčanice bude uključena i javnost, tako što će biti anketirani građani u svim državama evrozone, a biće formirana i stručna savetodavna grupa u čijem će sastavu biti predstavnici iz svake zemlje članice monetarnog bloka.

Video: Premijerka ima odgovor: Da li će deca do 11 godina u Srbiji dobiti vakcinu protiv korone?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke