• 7

Čuveni AFP opširno opisao: Masovni odlazak preti zemljama Balkana, neće vam pomoći ni ako uđete u EU

Samo je iz Srbije otišlo 10.000 lekara

  • 7
Montenegro erlajns, Montenegro airlines, devojka, žena, zakasnila na avion Foto-ilustracija: Printskrin: Youtube/ Al Jazeera Balkans, Shutterstock

Hrvatska je od učlanjenja 2013, kada je imala nešto više od četiri miliona, izgubila gotovo 10 posto stanovništva, pokazuju prvi podaci popisa stanovništva. Uz napuštene trgovine i prazne ulice malo je znakova života u makedonskom gradiću Valandovu iz kojeg mladi u velikom broju odlaze u potrazi za boljim prilikama.

Kao i veliki deo siromašnog jugoistoka Evrope, Severnoj Makedoniji otkucava demografska bomba zbog starenja populacije, sve manje rođenih i masovne emigracije, piše agencija France Presse (AFP).

Ta balkanska zemlja u poslednjih 20 godina izgubila je deset posto svog stanovništva. Danas u inostranstvu živi oko 600.000 Makedonaca, pokazuju podaci vlade i Svetske banke.

Slab ekonomski rast i izostanak investicija usporavaju napredak te zemlje koja 30 godina od svoje nezavisnosti ima samo 1.8 miliona stanovnika.

Sela i gradići poput Valandova, smeštenog 146 kilometara od Skoplja, nude malo radnih mesta, zbog čega oni s ambicijama moraju da traže karijere drugde.

„Duh mladih sistemski je uništavan“, rekao je Pero Kostadinov, 33-godišnji novoizabrani gradonačelnik.

U Valandovu više od 90 posto prihoda dolazi od poljoprivrede, a slična situacija je širom Severne Makedonije.

Egzodus

Prvi rezultati makedonskog popisa stanovništva, provedenog prošle godine, pokazuju da je od 2002. zemlja izgubila više od 200.000 stanovnika.

Od raspada Jugoslavije i sticanja nezavisnosti mnogi su se u Severnoj Makedoniji nadali članstvu u Eropskoj uniji i dobrobitima koje ono donosi.

No makedonski put prema članstvu je blokiran. Prvo je Grčka blokirala pa je Skoplje pristalo da preimenuje zemlju, sada Bugarska koja negira postojanje makedonskog jezika. Mnogi stoga počinju sumnjati u evropsku perspektivu, a onima koji ostanu u zemlji preostaje prosečna mesečna plaća od 470 evra.

Slična je situacija širom Balkana.

Iz Albanije je u protekle tri decenije otišlo oko 1,7 miliona ljudi, što predstavlja oko 37 posto populacije, pokazuju podaci vlade.

Balkan mapa Foto: SHutterstock

Stotine hiljada ljudi napustile su i Srbiju. Procenjuje se da je u poslednjih 20 godina državu napustilo do 10.000 lekara.

"Zadnji voz odlazi"

Francuska novinska agencija piše kako je Hrvatska upozorenje zemljama zapadnog Balkana na to da članstvo u EU-u neće promeniti trend emigracije.

Sumorne procene govore da će Hrvatska do kraja veka imati samo 2,5 miiona stanovnika.

AFP piše o novoj demografskoj meri vlade, kojom bi se onima koji se vrate u Hrvatsku nudila podrška do 200.000 kuna.

No, za neke delove zemlje već je prekasno.

Zadnji voz odlazi, a mi ne činimo ništa, samo stojimo na platformi i mašemo, zaključio je jedan Slavonac.

Video: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DENI

    3. januar 2022 | 18:58

    Samo idite van i obezbefite sebi i decu buducnost, u ex Yugi je dobro samo lopinama i njihovim fam. Sve sto je vredno su opljackali i unistili, dosli su stranci sa svojim firmama i nasim radnicima daju crkavicu od koje se nemoze zivet. Vise se nemoze ni u WC bez novaca.

  • нс

    3. januar 2022 | 15:35

    Шта кажу наши радници из статистике? 800000 до милион?

  • Jeti

    3. januar 2022 | 13:08

    Ovaj se u sve razume..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>