• 5

Bil Gejts gradi nuklearni reaktor, Japanci mu pomažu

Radovi na izgradnji nove elektrane počeće za dve godine

  • 5
Bil Gejts Bil Gejts / Foto: Profimedia/Leon Neal

Dve japanske industrijske kompanije navodno planiraju da se udruže sa kompanijom Bila Gejtsa kako bi pružile tehničku podršku za nuklearni reaktor visoke tehnologije koji će biti izgrađen u američkoj državi Vajoming.

Očekuje se da će u januaru biti potpisan sporazum, a da će učestvovati Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA) i Micubiši industris kako bi obezbedili industrijsku pomoć i podatke iz naprednih japanskih reaktora.

TerraPower, kompanija za nuklearnu energiju koju je osnovao Gejts, planira da otvori svoju fabriku  u ​​Vajomingu već 2028. godine, a američke vlasti će obezbediti sredstva za pokrivanje polovine projekta procenjenog na 4 milijarde dolara.

Radovi na izgradnji brzog reaktora snage 345.000 kilovata koji koristi natrijum kao rashladnu tečnost počeće 2024. godine.

Gejtsova kompanija je prvobitno planirala da radi sa državnom kineskom kompanijom, ali ograničenja nuklearnih sporazuma sa Pekingom koje je uveo bivši američki predsednik Donald Tramp primorala su kompaniju da odustane od tog plana. SAD imaju dugu istoriju rivalstva sa Kinom i Rusijom, koje takođe razmišljaju o planovima za izgradnju i izvoz naprednih reaktora.

Japan je 2016. godine imao gorka iskustva sa razgradnjom svog prototipa naprednog reaktora Mondžu, projekat koji je koštao 8,5 milijardi dolara, ali je dao male rezultate i pratile su ga kontroverze.

Video: Spektakularno rušenje nuklearne elektrane u Nemačkoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>