• 0

5 država je nadomak lansiranja nacionalne digitalne valute ove godine

Razne nacije su radile na izgradnji svojih monetarnih digitalnih ekosistema u protekle dve godine, ali su samo dve uspele u tome. Ove mogu biti sledeće...

  • 0
Baia do Sancho, Brazil

Brazil / Foto: Shutterstock

Rast kriptovaluta naterao je centralne banke da preduzmu nešto slično, a to je digitalni pristup monetarnoj politici.

Jamajka je upravo objavila da je uspešno testirala svoj pilot CBDC (eng. central bank digital currency), a nekoliko drugih nacija je spremno da lansira svoje valute u tom izdanju.

Za razliku od kriptovaluta, ovde je reč o digitalnom fiat novcu, koji kontrolišu zvanične monetarne vlasti, obično centralne banke. Do sada samo dve zemlje u svetu koriste CBDC, a to su Bahami i Nigerija.

Međutim, i ovih 5 država je nadomak postizanja istog cilja. To su Jamajka, Kina, Kazahstan, Rusija i Brazil, piše RT.

U najnovijem razvoju događaja, Banka Jamajke objavila je u ponedeljak da je uspešno završila probu svoje digitalne valute. Osmomesečni pilot projekat počeo je u maju i završio se 31. decembra. Zemlja sada treba da uvede svoj CBDC u prvom kvartalu 2022.

Narodna banka Kine (PBOC) je takođe bila okupirana pripremom svoje digitalne valute e-CNY, najavljujući projekat u septembru 2021. godine, sa planovima da se e-kovanica objavi do februara. e-CNY je testiran u pet gradova, uključujući Šangaj, i obavio je transakcije u vrednosti od 9,7 milijardi dolara. Dizajniran je da se koristi za onlajn i oflajn kupovinu, kao i za plaćanje prevoza i računa za struju.

Kazahstan, koji podržava i bitkoin, napravio je prototip digitalne tenge platforme i mogao bi da pokrene svoj CBDC do kraja godine, pošto pilot testiranje tek treba da počne.

Digitalna rublja

Foto: Shutterstock

I Rusija stremi ka e-valuti, tačnije spremna je da pokrene pilot testiranje digitalne rublje početkom ove godine, navode mediji, pozivajući se na guvernera Banke Rusije, Elviru Nabiulinu. Prošlog meseca je rekla da će pilot program pokazati da li će digitalna rublja, zasnovana na blokčejnu, biti pokrenuta ili ukinuta, jer postoji zabrinutost da bi hakeri mogli da joj pristupe.

Centralna banka Brazila (BCB) takođe treba da testira svoj digitalni real ove godine, ali za sada ne planira da lansira valutu za javnu upotrebu - pre 2024. godine. Analitičari kažu da nacija koja je naklonjena kripto novacu, ima dobru šansa za uspešno lansiranje CBDC-a. Brazilci su 2021. godine stekli 4,27 milijardi dolara u kriptovalutama, pokazuju podaci BCB-a.

Video: Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>