• 0

Protest ispred zgrade Evergrandea: "Vrati nam naš novac"

Investitori se plaše za svoj novac

  • 0
Kina, eksplozija Foto: Tanjug/AP

Investitori koji su uložili u obveznice kineske Evergrande grupe protestovali su ispred poslovne zgrade kompanije u Guangdžou, strahujući da će njihovo ulaganje biti žrtvovano kako bi se posrnuli kineski građevinar održao na površini.

Oko 100 učesnika protesta skandiralo je: „Evergrande, vrati nam naš novac!“, izveštava Rojters.

Evergrande je u petak najavio promenu planova, smanjujući iznos otplate duga investitorima koji su uložili novac u finansijske proizvode kompanije, pri čemu je saopštio da svaki od ulagača može da očekuje isplatu glavnice od 8.000 juana (1.256 dolara) mesečno tokom tri meseca počev od januara, bez obzira na to kada njihova investicija dospeva.

Nekadašnja najuspešnija kineska nekretninska kompanija, sada opterećena dugom od preko 300 milijardi dolara, prethodno se saglasila da otplati do kraja meseca 10 posto duga kada hartija od vrednosti dospe na naplatu, bez navođenja iznosa. Ova promena je izazvala strah među investitorima da im novac neće biti vraćen.

Više od 80.000 ljudi, uključujući zaposlene, njihove porodice i prijatelje, kao i vlasnike nekretnina Evergrandea, kupilo je dužničke hartije po osnovu kojih je kompanija prikupila više od 100 milijardi juana u proteklih pet godina, rekao je menadžer prodaje fonda Evergrande Velt.

Iz Evergrandea nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom povodom protesta i zabrinutosti investitora.

Demonstranti i korisnici raznih aplikacija za razmenu poruka kojima Evergrande duguje novac naveli su da im je policija rekla da ne izazivaju probleme i da su njihove grupe za četovanje blokirane.

Video: Haos na ulicama Hongkonga: Više od 300 ljudi privedeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>