• 1

Nove promene na tržištu dostave: Nemci postali većinski vlasnici španske aplikacije Glovo

Glovo će nastaviti sa radom sa svojom trenutnom platformom i brendom

  • 1
Dostava paket kutija

Foto: Shutterstock

Nemačka grupa za dostavu hrane Deliveri Hero saopštila je da je potpisala ugovor o kupovini dodatnih 39,4 odsto udela u španskoj aplikaciji za dostavu Glovo, čime je postala većinski vlasnik kompanije.

Očekuje se da će posao biti zatvoren u drugom kvartalu 2022. godine, podložno relevantnim regulatornim odobrenjima, navodi se u saopštenju Deliveri Hero. Deliveri Hero trenutno drži oko 44 odsto udela u Glovu na nerazvodnjenoj osnovi.

Njihov fokus na proizvod i brzo izvršenje dali su im vodeću poziciju na 16 od 25 tržišta, uprkos tome što su lansirani nekoliko godina kasnije u poređenju sa svojim kolegama.

S obzirom da je potražnja za isporukom na kućnu adresu porasla tokom pandemije Covid-19, Deliveri Hero je u velikoj meri investirao u isporuku hrane i u takozvanu brzu trgovinu, koja ima za cilj da isporuči robu za samo 10 do 15 minuta. Kompanija, koja posluje u oko 50 zemalja Evrope, Latinske Amerike, Azije, Bliskog istoka i severne Afrike, je matična kompanija usluge dostave hrane Talabat.

Prema uslovima sporazuma, Deliveri Hero će steći dodatni udeo u Glovu, na nerazvodnjenoj osnovi, u zamenu za deonice Deliveri Hero.

Glovo ima obrtnu stopu od približno 3 milijarde evra (3,41 milijardi dolara) u bruto vrednosti transakcije, godišnju stopu organskog rasta od 80 odsto u 2021. i 800 miliona evra prihoda, navodi se u saopštenju. Posluje u 1.300 gradova u 25 zemalja širom Evrope, Centralne Azije i Afrike.

- Sa tržištima koja danas pokrivamo, možemo da opslužujemo ukupnu populaciju od više od 700 miliona ljudi - rekao je Oskar Pjer, izvršni direktor Glova.

Glovo će nastaviti sa radom sa svojom trenutnom platformom i brendom, pod postojećim menadžerskim timom, rekao je Deliveri Hero.

JP Morgan je bio finansijski savetnik, a Cuatrecasas pravni savetnik Deliveri Hero-a za transakciju. Morgan Stanlei je imenovan za finansijskog savetnika, a Latham & Vatkins za pravnog savetnika akcionara koji prodaju akcije. Urija Menendez je bio pravni savetnik Glova.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegrafa Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ш

    4. januar 2022 | 12:18

    Za 10-15 minuta mozes jedino posle 00 da dostavis hranu,kad nema nigde nikog I to u Novom Sadu. Za Beograd nisam siguran. To kazem kao dugogodisnji bivsi dostavljac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>