• 11

Menja se svest gastarbajtera? Austrija na 33, Nemačka tek na 37. mestu. Evo gde sada hrle radnici

Na poslednjih 5, od 50 mesta, nalaze se Južna Koreja, Švedska, Mađarska, Turska i Kuvajt

  • 11
zemlje - rad preko Foto: Pixabay/photojoiner

Oko 56,8 miliona iseljenika trenutno živi širom sveta, a očekuje se da će se rast nastaviti u narednih nekoliko godina. Treba pomenuti i da bi na ovaj trend, bez obzira na kovid mere, trebalo da utiče i masovniji rad od kuće, koji sada milionima dozvoljava da rade maltene s bilo koje tačke na planeti.

Tokom proteklih pet godina, došlo je do složene godišnje stope rasta od 4,7 procenata. Ali, ako ste "ambiciozan iseljenik", navodi ceoworld.biz, onda vam verovatno nije svejedno gde ćete da se preselite?

Jedna studija je razmatrala brojne faktore kao što su lična sreća, zdravlje i blagostanje, sigurnost i bezbednost, digitalizacija, kvalitet životne sredine, lakoća nastanjivanja, osećaj "kao kod kuće", zatim ljubaznost lokalaca, pronalaženje prijatelja, lične finansije, izgledi za karijeru i zadovoljstvo, rad i slobodno vreme, ekonomija i sigurnost posla, kvalitet života, bolja plata, bolja ravnoteža između posla i privatnog života i traženje smislenije karijere...

Sve to, kako bi se utvrdilo koje strane zemlje su "najpovoljnije" za iseljenike. Prema studiji, većina globalnih iseljenika - 71% - jesu individualni radnici. Studenti, penzionisani iseljenici, radnici koji dobijaju transfer preko kompanije i sve preostale grupe iseljenika - čine 8%, 4%, 3% i 14%, respektivno.

Iako međunarodni studenti (8%) još uvek nisu prva grupa, studija je procenila da će ova kategorija imati najbrži rast između 2021. i 2025. godine, sa kombinovanom godišnjom stopom rasta od 6,8 procenata. Predviđa se i da će individualni iseljenici imati drugu po snazi stopu rasta od 4,1%, a zatim slede iseljenici u penziji (3,2%) i radnici koji dobijaju transfer preko kompanije (3,1%).

Američki State Department procenjuje da 10 miliona Amerikanaca živi van SAD. Zanimljivo, ali države poput Nemačke ili Austrije - u koje naši ljudi tradicionalno hrle, nalaze se u donjoj polovini liste, koju čini 50 odabranih lokacija.

Prvih 5 mesta na listi zemalja koje se klasifikuju kao "najbolje" za iseljnike u 2022. godini, zauzimaju: Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Tajvan, Meksiko i Vijetnam.

Narednih 5 pozicija zauzimaju: Portugal, Malezija, Tajland, Kostarika i Ekvador.

Lisabon Lisbon Panorama Lisabon, Portugal / Foto: Shutterstock

Zatim slede Kolumbija, Češka, Španija, Bahrein, Singapur, SAD, Francuska, Filipini, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo. Na 21. poziciji je Irska, mada je u poslednje vreme ta država sve privlačnija i ljudima s Balkana, što potvrđuje i ova priča.

Dalje se ređaju Švajcarska, Indonezija, Kenija, Kina, Novi Zeland, Panama, Oman, Australija, Estonija. Mala zemlja Luksemburg je na 31. mestu, a slede Katar, pa Austrija koja se nalazi na 33. mestu - što je prilično iznenađujuće. 

Još veće iznenađenje je Nemačka koja prema ovoj studiji zauzima 37. mesto, a ispred nje su Rumunija, Holandija, Brazil. Danska, Norveška i Finska su jedna za drugom, iza Nemačke, a Čile je na 41. mestu aktuelne liste. Potom slede Grčka, Poljska, Belgija, Saudijska Arabija.

Na poslednjih 5, od 50 mesta, nalaze se Južna Koreja, Švedska, Mađarska, Turska i Kuvajt.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    6. januar 2022 | 14:47

    Kakve gluposti... Sta rade vijetnamci u Srbiji, kad je kod njih vec tako dobro?

  • Перагеније

    6. januar 2022 | 14:53

    Немачка и Аустрија су засићене...

  • Mitque

    6. januar 2022 | 18:08

    Koja glupa lista… najbolje zemlje za emigrante su i dalje Amerika, Australija,NZ i eventualno Kanada.Što se tiče Evrope Nemacka, Austrija i eventualno Švedska i Holandija…sve ostalo mrka kapa…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>