• 1

Sumnjaju u Rimca: Hrvatski "wunderkind" mora da objasni neke stvari

List podseća da je Rimac do sada proizveo nešto manje od dvadesetak prototipova električnog sportskog automobila Concept One, a Nevera je planirana za ograničenu serijsku proizvodnju

  • 1
Mate Rimac Mate Rimac / Foto: Profimedia/AFP

Austrijski list Die Presse u članku pod naslovom Hrvatski wunderkind mora da objasni neke stvari piše o “pioniru elektromotora Mati Rimcu”, koji “zadivljuje profesionalni svet – i svoje sunarodnike”. Ali sada napominje da je Rimac prvi put došao i u situaciju u kojoj “mora da podnese kritična pitanja”, prenosi Index.hr.

Die Presse piše da je Rimac na početku bio totalni autsajder u automobilskoj industriji.

“Univerzitetski profesori su mi pre deset godina rekli da je nemoguće proizvesti automobil u Hrvatskoj. I bili su u pravu – bilo je nemoguće”, izjavio je Rimac za Die Presse.

“Svojom kreativnom žeđi za inovacijama, improvizacijom i neodoljivom snagom volje, mladi preduzetnik, koji je rođen u Livnu, u BiH, 1988. godine, a odrastao u Frankfurtu, poništio je sve zakone kapitalno intenzivne auto-industrije, i to u Hrvatskoj, državi koja je bila niko i ništa u automobilskom kontekstu”, smatra austrijski list.

“Sve je nemoguće dok to neko ne učini. Želeo sam da pokažem da elektroautomobili mogu da budu brži od konvencionalnih”, rekao je Rimac za Die Presse.

Austrijski list piše da je Rimac Grupa, sa svojih 1.100 radnika, “odavno procvetala u inovativnu razvojnu  laboratoriju koja opslužuje međunarodne automobilske kompanije za elektromotore visokih performansi, pogonske sisteme i baterije”.

“Od preuzimanja Bugatija partner Porschea Rimac etablirana je snaga u automobilskoj industriji”, konstatuje austrijski list.

Austrijski list podseća da je Rimac do sada proizveo tek nešto manje od dvadesetak prototipova svog električnog sportskog automobila Concept One, a Nevera je planirana za ograničenu serijsku proizvodnju od 150 automobila.

“Ipak, vrednost Rimac Grupe, koja je naglo porasla zahvaljujući udelu međunarodnih korporacija, već se procenjuje na dve milijarde dolara”, piše Die Presse.

“Rimac oduševljava poslovne partnere i sunarodnike ne samo vegetarijanskim jelovnicima u kantini i otvorenim kancelarijima. Ležerni bradonja, bez kravate, ali u patikama, najavio je svoj ulazak u Bugatti zajedno sa šefovima Porschea”, piše Die Presse.

Austrijski list ističe i da je Rimac prisutan na društvenim mrežama kao i da i dalje pokazuje “gotovo detinjastu radost u vožnji brzih automobila”.

“Pozitivne učinke Rimčevog uspeha za jadransku državu stručnjaci smatraju velikim”, navodi austrijski list.

Porsche je ušao u partnerstvo sa zagrebačkom IT kompanijom Infinum i sada preuzme većinsko vlasništvo proizvođača e-bicikala Greyp, koji je osnovao Rimac, navodi austrijski list.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    4. januar 2022 | 18:35

    Pranje para. Pričao jedan Hrvat o svemu tome ko mu je otac i ko su Nemci i ostali koji peru pare preko ovog wunderkida.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>