• 2

Upravljanje javnim finansijama uz podršku Evropske unije

Da li vam je potreban vodič kroz budžet?

  • 2
Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija

Foto: Ivan Zupanc

Građanima omogućen uvid u republički budžet - putem sajta i u štampanom obliku - da svako zna kako se troše "narodne pare"

Koliko novca će biti u državnoj kasi 2022. godine i za koje namene? Odgovor na to pitanje pruža Ministarstvo finansija kroz Građanski vodič kroz budžet – dokument koji i najširoj javnosti omogućava da sazna kako se troše "narodne pare".

Vodič je deo međunarodne prakse čiji je cilj jačanje transparentnosti, sticanje poverenja između građana i države, ali i navikavanje birača da budu kontrolori trošenja novca iz državne kase. Upravljanje javnim finansijama deo je sveukupne reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

Ministarstvo ovaj vodič svake godine objavljuje na svom sajtu, a prema rečima Saše Stevanovića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, cilj je da svako ko želi ima ovaj vodič u kući i da se informiše o budžetu.

-Pošli smo od toga da je naša obaveza da dođemo do svakog građanina, kako bi znao šta se, zapravo, nalazi u budžetu i to tako što pravimo paralelu između Zakona o budžetu, odnosno funkcionisanja Vlade, i jednog domaćinstva. Država funkcioniše kao jedno domaćinstvo. Ima svoje prihode, ima svoje rashode, utvrđuje prioritete itd. - objašnjava on.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija

Foto: Ivan Zupanc

Suština je, prema tumačenju u Ministarstvu finansija da se može trošiti samo onoliko novca sa koliko se raspolaže. U principu, može da se potroši samo ono što ima u novčaniku ili na računu, što važi i za republički budžet.

-Tako smo pojednostavili stavke za sledeću godinu pa građani tačno znaju da će lekari kod kojih idu imati veću platu za nekih 8%, takođe da će naši najstariji sugrađani imati povećanje penzija od 5.5% i još 20.000 dinara recimo u februaru, potom smo u tom Vodiču naveli naše najveće kapitalne projekte. Na primer, naveli smo u šta ćemo ulagati kada je u pitanju obrazovanje - znamo koje su to škole, koji su to fakulteti, povećanje kapaciteta učeničkih i studentskih domova, potom imamo ulaganje u predškolsko obrazovanje, znamo koji su to vrtići koji će se graditi, koji je to iznos, proširenje kapaciteta svih predškolskih ustanova u okviru projekta koje realizuje Ministarstvo prosvete. Vodič pokazuje takođe i ulaganje u zdravstvo - da su naši građani bezbedni kada je u pitanju nabavka lekova, kada je u pitanju nabavka vakcina, kako od Kovida tako i od svih drugih zaraznih bolesti. Na taj način smo probali da približimo građanima da znaju šta mogu da očekuju, i da uglavnom budu sigurni kada je u pitanju 2022. godina - kaže Stevanović.

U želji da se trošenje javnog novca na svim nivoima učini transparentnijim, ovakav pristup se primenjuje i u lokalnim samoupravama. Prema podacima Stalne konferencije gradova i opština, primer dobre prakse je Opština Kovin.

Foto: Ivan Zupanc

Biljana Stojković, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Opštine Kovin kaže da je uključivanje građana jedna od najbitnijih stvari u samom budžetu.

-Građanski vodič kroz Odluku o budžetu je jedan jednostavan prikaz građanima i građankama koji nisu u ovoj materiji - na koji način se puni budžet, od kojih sredstava i na koji način se troši. Mi kroz raznorazne građanske vodiče trudimo se da na što jednostavniji način opišemo šta je to što mi smo dužni da finansiramo i kako, u kojem obimu i kojoj strukturi, na koji način to radimo - objašnjava ona i dodaje da je glavni smisao ovih građanskih vodiča da pojednostavi materiju budžeta koja je dosta obimna, kao i sama procedura i sam prikaz budžeta.

-Budžet se i radi zbog građana, zbog zadovoljavanja njihovih potreba i objašnjenja na koji način to lokalna samouprava radi. Nama Zakon nalaže da napravimo budžet i to je često nerazumljivo i za one koji su u samom procesu budžeta, a ne za ljude koji treba da budu informisani o nekim osnovnim stvarima koje sprovodi njihova lokalna samouprava i da eventualno pronađu ono što njih zanima i da se, u krajnjem slučaju angažuju, da neka svoja prava vide na koji način mogu da ostvare i koliko se izdvaja za pojedine stvari - objašnjava Biljana Stojković.

Foto: Ivan Zupanc

Opština Kovin je otišla i korak dalje u transparentnosti. U saradnji sa SKGO pokrenuli su i budžetski portal na kome je građanima dostupno sve – šta je budžet, na koji način se puni i gde novac građana odlazi.

Podsetimo, upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>