• 0

Šta je stalo u 12 meseci 2021. godine? O ovim biznis temama se najviše pričalo

Teško je sumirati sve događaje iz protekle godine, ali izdvajamo one koji su zaista "protresli" svet i/ili Srbiju, a kojih se dotakao i Telegraf Biznis

  • 0
posao

Foto: Freepik

Godina 2020. bila je prilično "šokantna", budući da je u martu krenula pandemija na svetskom nivou, sa kojom je malo koja zemlja umela da se nosi.

Onda je usledila i 2021, kada smo još uvek mučili muku s koronom, sa društveno-zdravstvenog, ali i ekonomskog aspekta, mada je bilo "prostora" da se priča i o nekim drugim temama, a ne samo o inflaciji, višim cenama, nestašicama i pandemiji.

Mnogo toga je obeležilo period od januara do kraja decembra 2021, ali svakako, uvek ima onih koji su se najviše istakli. Mi smo za vas izdvojili 12 tema koje su bile "u zenitu", svakog meseca, ponaosob.

Januar

 

Odmah na početku 2021, tačnije već 1. januara, pričali smo o čak 40 usvojenih finansijskih zakona, a oni koji su najdirektnije uticali na građane Srbije odnose se na Zakon o akcizama, Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis (skuplja pretplata), Zakon o budžetskom sistemu koji podrazumeva više posla, potom Zakon o porezu na dohodak, prema kojem je neoporezivi iznos zarade povećan sa 16.300 dinara na 18.300 RSD.

Februar

 

U ovom mesecu je već bilo poznato da, tada najbogatiji čovek sveta - Džef Bezos - napušta tron Amazona. "Ovo putovanje započelo je pre nekih 27 godina. Amazon je bio samo ideja i nije imao ime", naveo je Bezos u obraćanju svojim zaposlenima. CEO kompanije postao je Endi Džesi, ali nešto kasnije o tome...

Sve u svemu, Amazon nastavlja da posluje jednako uspešno kao i prethodnih godina, a prema aktuelnoj listi milijardera koju sastavlja Blumberg, Bezos trenutno poseduje bogatstvo vredno 196 milijardi dolara.

Mart

 

U trećem mesecu 2021. smo shvatili šta znači kada se ceo svet oslanja na maltene jedan ključni kanal, a to je Suecki. Naime, ogromni teretni brod (kontejner) "Ever Given" zaglavio se u kanalu oko 24. marta i tako onemogućio prolaz drugim brodovima, a oslobađanje je trajalo skoro nedelju dana. Blokada Sueckog kanala je globalnu trgovinu koštala 9,6 milijardi dnevno.

Suecki kanal

Suecki kanal / Foto: Tanjug/AP

April

 

U ovom mesecu smo ponajviše pisali i pričali o domaćim frilenserima, budući da je Vlada Srbije 1. aprila 2021. usvojila set zakona koji se odnose na ovu grupu radnika. Ipak, tada usvojeni predlog Vlade podelio je frilensere: jedni su prihvatili rešenje, a drugi tvrdili da ono vodi u "dužničko ropstvo".

Maj

 

Cveće, proleće, lepo vreme, a "procvetalo" je i tržište nekretnina, tačnije, krenuo je zamah koji traje do danas. Prvog maja 2021. smo pisali o tome da je kvadrat u Beogradu za godinu dana "otišao" na 1.981 evro, i od tada cena ne pada, a potražnja je sve veća.

Istog meseca, prvi par u Evropi uselio se u štampanu kuću, napravljenu za pet dana. To je dodatno nagovestilo razvoj tržišta nekretnina u više progresivnih pravaca: nekretnine koje se prave lako, brzo i jednostavno postale su hit, što smo imali prilike da vidimo i na samom kraju 2021. Ova kuća je rekorder, napravljena za svega 12 sati!

Jun

 

Sredinom godine, tačnije 1. juna 2021, krenula je prijava za 3.000 dinara, za građane Srbije koji su se vakcinisali makar jednom dozom vakcine. Prema Uredbi o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, za pomoć su mogli da se prijave svi državljani Republike Srbije stariji od 16 godina.

štednja, novac

Foto: Freepik

Jul

 

U ovom mesecu ponovo pričamo o Bezosu, kojeg je 5. jula na funkciji izvršnog direktora Amazona zamenio Endi Džesi, dugogodišnji saradnik. A onda su usledila još dva pompezna događaja, koje je ispratio ceo svet: prvo je biznismen Ričard Brenson je 11. jula ispisao istoriju - letom u svemir, a onda je slično usledilo i sa Bezosovom misijom. Amerikanac je 20. jula poleteo u svemir u raketnom brodu "Novi pastir", svoje kompanije Blu Oridžin.

Avgust

 

Šestog avgusta je prodat deo Beogradske berze, a tada je prvi čovek BG berze otkrio za Telegraf Biznis da je reč o prilici koja će promeniti decenijsko stanje na našem tržištu kapitala. Podsećamo, Atinska berza (ATHEX) kupila je 10,24% ukupnog broja akcija BELEX-a.

Dve berze udružile su snage kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije. Atinska berza sprovela je sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje udela.

Septembar

 

Kako ne bismo izostavili i one događaje koji se tiču promene načina rada, karijere i samih zaposlenih, a sve to u doba pandemije i masovnijeg rada od kuće, treba pomenuti i da je početkom septembra 2021. Škotska postala još jedna od malobrojnih zemalja koja se odlučila da isproba radnu nedelju od četiri danaOno što je posebno biti, a najavljeno je tada, jeste podatak da kraća radna nedelja ne podrazumeva manju platu.

Gas, gasovod, zavarivač

Foto: Shutterstock

Oktobar

 

U ovom mesecu krenuli su ozbiljniji problemi s gasom, iako su izazovi za Britaniju krenuli još krajem septembra. Već 05.10.2021. cena gasa je počela da "divlja", i stigla do cifre od 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara. Trend variranja, ali uglavnom rasta cene gasa - nastavio se do kraja godine, pri čemu energetska kriza u svetu i dalje traje.

Novembar

 

Prvog dana u ovom mesecu krenula je isplata drugog dela paketa "30+30 evra", a kako je više puta rečeno, u pitanju je više od 5,7 miliona građana, od čega 1,6 miliona penzionera. Takođe, 1. novembra 2021. krenuo je i tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije, koji će trajati do 30. aprila ove godine.

Decembar

 

Pretposlednjeg dana decembra, Telegraf Biznis je ekskluzivno preneo saznanje da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i vozila. Kako smo nedavno pisali, ukupna raspoloživa sredstva za subvencionisane kupovine vozila su u iznosu od 150.000.000 dinara.

Video: Šta je teže, biti ministarka ili baka dve princeze? Drugo lice privrede

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>