• 0

Ford je nadmašio rivale, i postao kompanija čija je akcija najviše rasla

Farli je obećao da će biti otvoreniji i direktniji sa investitorima

  • 0
Biz Earns Ford

Foto: Tanjug/AP

Ford je nadmašio Teslu i njegova deonica je ona sa najvećim rastom u automobilskoj industriji 2021. godine.

Iako je Tesla bio u fokusu javnosti, akcije Ford Motorsa porasle su za otprilike 140% prošle godine, pobedivši Teslu, njenog rivala Dženeral motors i mnoštvo pokretača električnih vozila.

Investitori su nagradili novi pravac pod vođstvom auto veterana Džima Farlija, koji je preuzeo kormilo u oktobru 2020. nakon što je odbor Forda smenio Haketa.

Farli je obećao da će biti otvoreniji i direktniji sa investitorima. Takođe je pokrenuo plan restrukturiranja Ford+, koji prebacuje više resursa za pravljenje električnih vozila poput predstojećeg pikapa F-150.

Najveće jednodnevno povećanje udela Forda došlo je 10. decembra kada je Farli potvrdio na Tviteru da će utrostručiti proizvodnju električnog Mustanga na više od 200.000 jedinica godišnje za Severnu Ameriku i Evropu do 2023. On je rekao dan ranije da je kompanija zaustavila rezervacije F-150 Lightning nakon što su pogodili 200.000 jedinica.

Akcije su tog dana skočile za 9,6%. što je 20-godišnji maksimum od 21,45 dolara po akciji.

Sledeći najbolji dan za investitore došao je 28. oktobra nakon što je proizvođač automobila saopštio svoju zaradu u trećem kvartalu, podižući svoje godišnje smernice. Akcije su porasle za 8,7%.

Ostali veliki dani uključivali su skok od 8,5% 26. maja tokom dana investitora proizvođača automobila, sa detaljima plana preokreta Ford+, i povećanje od 8,4% 20. januara nakon što je Dojče bnaka dodala kratkoročnu kupovinu akcija uoči godišnjeg izveštaj o zaradi.

Otkako je Farlei preuzeo kormilo pre više od 15 meseci, akcije su porasle za više od 200%. Rast će se nastaviti ako kompanija bude u stanju da ispuni inicijative plana Ford+ .

Ford, sa tržišnom kapitalizacijom od 83 milijarde dolara, još uvek ima dug put pred sobom da svoju tržišnu vrednost  popne na nivo svojih etabliranih konkurenata.

Video: Mrak još nije pao a kolone automobila su nepregledne

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>