• 1

Berni Sanders: "Plaćajte svoje radnike bolje". Voren Bafet: "To nije moj posao"

Voren Bafet, deveta najbogatija osoba na planeti, kaže da nije na njemu da reši štrajk 450 radnika u kompaniji koju poseduje

  • 1
Voren Bafet, Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

Senator Berni Sanders napisao je pismo izvršnom direktoru Berkšir hataveja, tražeći da interveniše zbog štrajka sindikata u fabrici Special Metals u Zapadnoj Virdžiniji. Oni su u štrajku već tri meseca.

Special Metals je jedinica kompanije Precision, koja je u vlasništvu Bafetovog Berkšira.

„U vreme kada i ova kompanija i Berkšir Hatavej rade veoma dobro, nema razloga da radnici zaposleni kod vas brinu o tome da li će moći da prehranjuju svoju decu ili imaju zdravstvenu zaštitu“, napisao je Sanders. „Nema razloga zašto bi životni standard ovih vrednih Amerikanaca opao. Znam da ti i Berkšir Hatavej možete bolje od toga“.

Zaposlenima je navodno ponuđen ugovor bez povećanja plate prve godine, a zatim povećanje plate od 1% druge godine i 2% naredne tri godine. Rečeno je da kompanija želi da podigne troškove zdravstvenog osiguranja za radnike sa 275 dolara mesečno na 1.000 dolara.

Sanders je ponudu nazvao „nečuvenom i uvredljivom“.

Ali Bafet je odgovorio pismom u kome se citira Berkširova godišnja finansijska prijava Komisiji za hartije od vrednosti, u kojoj se investitorima kaže da je upravljanje različitim kompanijama prepušteno rukovodiocima svake filijale - a ne samom Berkširu (ili Bafetu).

„Naše kompanije se pojedinačno bave sopstvenim radnim i kadrovskim odlukama“, rekao je on u svom odgovoru Sandersu, koji je objavila Sandersova kancelarija.

„Pronosim vaše pismo izvršnom direktoru kompanije Precision, ali mu ne dajem nikakve preporuke za bilo koju akciju. On je odgovoran za svoj posao.“

Za razliku od mnogih drugih najbogatijih ljudi u zemlji, Bafet se pozicionirao kao neko ko brine o radnicima i nejednakosti prihoda. On je pozvao na povećanje poreza za bogate i obećao da će dati većinu svog bogatstva, koje sada iznosi nešto više od 100 milijardi dolara.

Bafet nema reputaciju mnogih drugih milijardera, kao što su osnivač Amazona Džef Bezos ili izvršni direktor Tesle Ilon Mask - obojica su se borila sa sindikalnim organizacijama.

Sandersovo pismo pak sadrži apel Bafetu da ispuni svoju zabrinutost zbog nejednakosti prihoda.

„Elokventno ste govorili o krizi sa kojom se naša zemlja sada suočava u smislu rastućeg prihoda i nejednakosti u bogatstvu. Tačno ste istakli da, dok se radne porodice bore, jedan procenat radi izuzetno dobro“, napisao je Sanders .

Specijalni metali čine metale od legura nikla koji su neophodni za svemirske letelice i avione. Berkšir je kupio Precision 2016. za 37,2 milijarde dolara.

U video snimku objavljenom na veb stranici sindikata navodi se kako štrajkači kažu da je Special Metals nastavio sa radom, iako se ne kaže da li koristi privremene radnike, radnike na stalnoj zameni ili zaposleno osoblje za rad u fabrici.

Broj štrajkova je u porastu poslednjih meseci jer sindikati i obični članovi nisu bili voljni da prihvate ugovore o koncesijama, posebno u svetlu rekordnog broja otvaranja radnih mesta na tržištu rada i činjenice da mnogi poslodavci traže kvalifikovane radnike.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    4. januar 2022 | 16:18

    Rekli su Tarabici svi ce u Srbiju jer ce to biti zemlja blagostanja !!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>