• 0
 ≫ 

Čuveni investitor zaradio 120 milijardi dolara "na račun" Epla

 ≫ 

Kompanija Berkšir Hatavej je najveći Eplov akcionar

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet

Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Rast vrednosti tehnološkog giganta Epl (Apple), koji je ove nedelje premašio tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, doneo je Vorenu Bafetu, čuvenom američkom investitoru i predsedniku Berkšir Hataveja - zaradu veću od 120 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je, podsetimo, počela da kupuje akcije Epla 2016. godine, a do sredine 2018. je stekla vlasnički udeo od 5,0 posto u proizvođaču "ajfona", u iznosu od 36 milijardi dolara.

Vrednost tog udela u Eplu munjevito se uvećala do 2022. i sada iznosi 160 milijardi dolara, jer se snažan rast cene akcija tehnološkog diva nastavio i u novoj godini.

- Bez sumnje, ovo je je jedna od najuspešnijih investicija koju je Berkšir napravio u poslednjoj deceniji - rekao je Džejms Šanahan, Berkširov analitičar u firmi Edvard Džons, za CNBC.

Osim zarade od značajnog skoka cene akcija Epla, ova investicija je za Berkšir bila unosna i zbog velikih dividendi koje je redovno dobijao, u iznosu od oko 775 miliona dolara godišnje.

Udeo Bafetove kompanije u Eplu sada čini više od 40 posto portfelja kapitala njegovog konglomerata. Berkšir je najveći Eplov akcionar, izvan indeksne korpe dobavljača i fondova kojima se trguje na berzi, i to je opšte poznato.

S druge strane, zna se i da je Bafet protivnik bitkoina, za koji kaže da "nema nikakvu vrednost, i da je bezvredna iluzija". Bafet je, inače, deveta najbogatija osoba na planeti.

Trenutno se u jedinici "Special Metals", kompanije "Precision" (u vlasništvu Bafetovog Berkšira), odvija štrajk sindikata, a senator Berni Sanders je javno prozvao Bafeta da "bolje plaća svoje radnike".

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>