• 1

Naftašima krenulo ove godine, cena skočila: "Omikron će imati blag uticaj na potražnju"

Fjučersi severnomorske nafte Brent su porasli, nakon odluke OPEK+ da se ostane pri planiranom povećanju pumpanja za 400 hiljada barela dnevno u februaru

  • 1
Cisterna sa naftom, nafta oil tank

Foto: Shutterstock

Cena nafte Brent, koja predstavlja referentnu vrednost na globalnom tržištu ovog energenta, skočila je na 80 dolara po barelu, što je najviši nivo od novembra 2021.

Rast je usledio nakon sastanka grupe OPEK+ koja je odlučila da nastavi s povećanjem isporuka i u februaru.

Odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, s Rusijom na čelu, da se ostane pri planiranom povećanju pumpanja za 400 hiljada barela dnevno u februaru - doneta je na osnovu procene da će omikron soj imati blag uticaj na potražnju.

Fjučersi severnomorske nafte Brent su porasli za 1,02 dolara ili za 1,3 procenta, na 80 dolara po barelu, vrativši se tako na najviši nivo, na kojem su bili 26. novembra 2021, izveštava Rojters.

Tog dana su, podseća britanska agencija, prvi put obavljene informacije o novoj varijanti kovida, nakon čega je usledio strmoglavi pad cena "crnog zlata" za više od 10 posto na dnevnom nivou.

Američka "laka" nafta WTI zaključila je jučerašnje trgovanje s rastom cene od 91 centa, odnosno s dobitkom od 1,2 posto, na 76,99 dolara za barel.

Odluka alijanse OPEK+ je znak da se smiruje zabrinutost po pitanju potencijalnog velikog viška ponude u prvom kvartalu. Očekuje se da će zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama, najvećem svetskom potrošaču tog energenta, pasti šestu nedelju zaredom.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>