• 9

Bitkoin će vredeti 100.000 dolara ove godine? Dobija i svoj prvi grad

MMF, najblaže rečeno, nije bio zadovoljan odlukom El Salvadora da prizna bitkoin kao regularnu valutu, ali se Najib Bukele nije pokolebao

  • 9
bitkoin

Foto: Freepik

Kriptovaluta bitkoin je zabeležila značajne dobitke prethodne godine, a ako je sudeći po proceni predsednika El Salvadora, Najiba Bukelea, tako će biti i u 2022.

Podsećamo, ta zemlja je prva uvela bitkoin, kao legalno, zvanično sredstvo plaćanja, kako bi se smanjila zavisnost od američkog dolara. Najpoznatiji kripto novčić usvojen je u septembru prošle godine, a Najib Bukele je predočio plan za njegovo uvođenje u junu prošle godine..

Vlada je predstavlila ovaj potez i kao način da se poveća otvaranje novih radnih mesta i da se ujedno unapredi ekonomija.

Predsednik El Salvadora predviđa da će bitkoin ove godine udvostručiti svoju cenu i dostići vrednost od 100.000 dolara po novčiću. On je drugog dana tekuće godine tvitovao da bi bitkoin, konačno, mogao dostići dugo traženu cenu od 100.000 dolara u nekom momentu 2022. godine.

Pored toga, Bukele je napisao da bi bitkoin mogao da postane "glavno izborno pitanje" na američkim međuizborima u novembru, dok je takođe nagovestio "ogromno iznenađenje" na predstojećoj bitkoin konferenciji, u Majamiju u aprilu.

Treba pomenuti i MMF, najblaže rečeno, nije bio zadovoljan odlukom El Salvadora da prizna bitkoin kao regularnu valutu. Bukele se, međutim, nije pokolebao i nastavio je da objavljuje planove za izdavanje "bitkoin obveznice" od milijardu dolara, sa rokom dospeća od 10 godina.

 

 

Planira i da iskoristi polovinu prihoda od emisije obveznica za izgradnju prvog Bitkoin grada na svetu, koji će, kako je napisao na Tviteru, početi da se gradi ove godine.

Za bitkoin, 2021. je bila varljiva godina: novčić je pao sa skoro 60.000 dolara u aprilu na oko 30.000 dolara u julu, a zatim je u novembru dostigao najviši nivo od oko 69.000 dolara po novčiću. Porastao je skoro 60% u 2021, daleko ispred tradicionalnih platnih sredstava, ali je ipak završio godinu ispod referentne vrednosti od 50.000 dolara, trgujući na nivou od oko 47.000 dolara prošlog petka.

Ovu godinu je započeo u padu; do sada je potonuo za 1% i trgovao se blizu 46.890 dolara u ponedeljak. Trenutno vredi oko 46.600 dolara (05.01.2021, u 10.15 sati).

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>