• 5

"Na milost i nemilost Rusije": Evropa ima sve manje gasa, a cena nastavlja da skače

Danas je takođe došlo do povećanja cena električne energije za dan-unapred u Nemačkoj, za više od 50%

  • 5
Gas, gasovod, zavarivač

Foto: Shutterstock

Energetska kriza se zahuktava, cena gasa opet skače, a   se suočava sa kontinuiranom nestabilnošću na svojim veleprodajnim tržištima.

To izaziva zabrinutost širom regiona, jer je procena da bi energetska kriza mogla biti još gora. Tek što smo zakoračili u novu godinu, a cena gasa je na holandskom TTF čvorištu, danas do 13 časova po londonskom vremenu, bila više 5% i dostigla je nivo od 93,3 evra po megavat-satu.

Ugovori za isporuku u martu i aprilu takođe su porasli za 5 odsto danas, 5. januara, prema njujorškoj Interkontinentalnoj berzi, prenosi CNBC.

U međuvremenu, evropska cena za dan-unapred kapacitete porasla je na 94 evra po megavat-satu, pokazuju podaci Rojtersa. Iako je daleko od maksimuma, koji je iznosio oko 182,3 evra u decembru, ipak je zabeležen značajan rast od kraja 2021, kada su cene pale ispod 70 evra po megavat-satu.

U sredu je takođe došlo do povećanja cena električne energije za dan-unapred u Nemačkoj, za više od 50%, dok su njihovi francuski ekvivalenti porasli za 17 procenata, tokom ranije današnje trgovine. Skok dolazi nakon što su evropske referentne cene gasa porasle za 30 odsto juče, zbog zabrinutosti usled hladne zime, malih zaliha gasa i zbog toga što Rusija ograničava snabdevanje, dodaje se.

Tokom 2021. godine, evropske veleprodajne cene gasa porasle su za više od 400%, postavljajući nove rekorde.

Ole Hansen je, ispred Saxo Bank, rekao za CNBC da "cene gasa u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu ostaju na milost i nemilost vremenskim prilikama, tempu isporuka i Rusiji".

- U januaru, cena gasa je nastavila da raste, ponovo sa izgledom da hladnije vreme podstakne povećanu potražnju za grejanjem i veoma, veoma niske isporuke iz Rusije, posebno preko dva važna gasovoda kroz Poljsku i Ukrajinu - dodao je Hansen.

Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

Takođe je naveo kako je "teško reći da li Rusija namerno smanjuje snabdevanje, zbog kašnjenja odobrenja gasovoda Severni tok 2 i krize na ukrajinskoj granici".

Ipak, ovaj stručnjak naglašava neuspešnu politiku upravljanja energijom i skladištenja u Evropi i Velikoj Britaniji, zbog čega je region veoma zavistan od uvoza gasa.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima ograničenja u pogledu toga koliko dobavljači mogu da naplaćuju potrošačima, a ograničenja cena pregleda vlada svakih šest meseci. Sledeći pregled je zakazan za februar.

U ovom momentu, u Kazahstanu vlada haos na ulicama, a do nereda je došlo zbog povećanja cene goriva u zemlji. Tokom protesta je, navode mediji, izgorelo 120 vozila, 120 prodavnica i trgovinskih objekata, 180 ugostiteljskih objekata, a oštećeno je i oko 100 kancelarija.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    6. januar 2022 | 04:40

    Pre bi se moglo reci da su narodi Evrope ostavljeni na milost i nemilost svoje vlasti u EU, jer nepotrebno politizuju Severni tok 2. Gasovod zavrsen jos pre godinu dana, napunjen gasom, a stoji i ceka, da ga odobre ovi iz EU, koji iz samo svojih znanih razloga, nece to da urade, a njihov narod placa cenu za to politicko prepucavanje. Narod im se smrzava, deca im se smrzavaju od hladnoce ( dramaturgija ), dok zvanicnici u EU igraju politicke igre.

  • Bokara

    6. januar 2022 | 08:13

    Ajde im uvedite još neke sankcije

  • Srbin

    6. januar 2022 | 03:45

    Kakva milost i nemilost Rusije ?! Kad uvode sankcije i pokušavaju da primoraju Rusiju na njihove umišljene zahteve, onda ko j... Rusiju. SRAMOTA !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>