• 4
 ≫ 

Ko su naši dostavljači? Najveći igrači prešli u ruke Nemaca i Amerikanaca, ovo bi moglo kod nas da usledi

 ≫ 

Kad jedna kompanija "ode" na globalnom nivou, šta ostaje za naše tržište

  • 4
Dostava, trziste, Wolt, Glovo, Donesi, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Tržište dostave danas je postala prava industrija u kojoj se samo u našoj zemlji mesečno obrće 11 miliona evra.

Prošlo je više od deset godina kada smo mogli da poručimo samo picu do danas kada možemo sve od "igle do lokomotive".

Snaga industrije vremenom je rasla. U igru su ulazili novi, manji ili veći igrači, sa konkurencijom je i usluga postajala kvalitetnija. I na tržištu su se izdvoojila dva igrača (Volt i Glovo).

"Glovo" je prošleo "progutao" "Donesi", a taman kad smo mislili da se tržište smirilo, dolaze nove vesti - oba servisa na globalnom nivou se prodaju. 

Podsetimo, krajem prošle godine tržište je zadesila još jedna velika akvizicija na tržištu dostave.

Američki gigant za isporuku hrane DurDaš (DoorDash) preuzeo je finsku kompaniju za dostavu hrane Wolt.

Ova akvizicija vredna je 7 milijardi evra, pišu američki mediji. To je jedan od najvrednijih ugovora u istoriji Finske.

Kupovina Wolta od strane američke kompanije dovešće američku uslugu dostave hrane u 22 nove zemlje, uključujući Finsku, Švedsku, Nemačku i Mađarsku.

Ono što se može naslutiti jeste da globalni igrač već unosi neke promene u svoje poslovanje. Pre svega, želi da dikrektori "osete" kako je radnicima, pa će već od ove godine to sprovesti i u praksi.

Početak ove godine donosi novu vest - nemačka kompanija za dostavu hrane Delivery Hero kupila je 39,4 odsto udela u španskoj aplikaciji za dostavu Glovo.

Kompanija trenutno ima 43,8 odsto akcija Glova, što znači da je, uz ovih 39,4 odsto, postala većinski vlasnik jedne od najpoznatijih kompanija za dostavu hrane.

Proveravali smo šta to znači za tržište Srbije.

- Delivery Hero i Glovo se međusobno dopunjuju svojom dubokom stručnošću u isporuci i geografskom pokrivenošću. Ove dve kompanije imaju zajedničku viziju za industriju dostave i snažno veruju u quick commerce – oblast koju ćemo zajedno nastaviti da unapređujemo - rekli su za Telegraf Biznis u Glovo Srbija.

Moguće promene ili ipak ne?

Kako trenutno stanje kaže, a i kako nam potvrđuju iz Glovo, brend ostaje isti, kao i menadžment, a ulagaće se u efikasniju uslugu.

- Glovo će nastaviti da radi kao i do sada, pod našim postojećim brendom i platformom, pod trenutnim menadžerskim timom koji predvode naša dva osnivača. Quick commerce će i dalje biti ključna investicija za kompaniju - potvrdili su za Telegraf Biznis.

dostava hrane Foto: Freepik

Istražili smo kako te kompanije zapravo rade jer u Srbiji, partnerstvo s navedenim brendovima ima više desetina ljudi, pa i više od hiljadu, što je i vidljivo na ulicama. Te partnerske kompanije posluju po modelu 3PL (Third party logistics)

O tome čitajte u posebnom tekstu. 

Činjenica je u Srbiji ima oko 356.000 korisnika aplikacija za dostavu hrane, da oni u proseku hranu naručuju 2,7 puta mesečno i da dostave prosečno vrede oko 1.300 dinara.

Što se tiče ostvarenih porudžbina, najveći procenat, čak 75 odsto se odvijao preko "Donesi" aplikacije", dok su "Glovo" i "Wolt" ostvarili 28 i 26 odsto svih porudžbina. U studiji koja je objavljena proše godine je objašnjeno da je ovakvo preklapanje moguće zato što deo korisnika koristi više aplikacija istovremeno.

Srpsko tržište aplikacija za dostavu hrane je tom prilikom procenjeno na skoro 11 miliona evra (10.810.338 evra).

Dostavljači i kuriri ne spadaju ni u jednu od ove dve grupe, već se nalaze između njih i bilo bi ih najpravilnije definisati kao ekonomski zavisne samozaposlene.

Među brojnim problemima sa kojima se dostavljači suočavaju iskristalisao se i problem parkiranja po gradu, pa je plaćanje kazni za nepropisno parkiranje unapred ukalkulisano u njihovo poslovanje.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teta Seka

    5. januar 2022 | 18:18

    Postaćemo debeli i debili kao amerikanci

  • Toša

    5. januar 2022 | 17:26

    Tako veliki peru pare skupljene od lenjivaca koje mrzi da odu do prodavnice.

  • Korisnik

    5. januar 2022 | 22:48

    Bitno je da se oni frljaju sa ciframa a da im radi ko hoce i kako hoce i koliko hoce, tacnije Glovo, neprofesionalno totalno, ljudima donose hladnu hranu i kasne sa porudzbinama bez ikakvog obrazlozenja!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>