• 0
 ≫ 

Kriza na tržištu energije naterala Uniper da traži pomoć

 ≫ 

Nemačka državna KfW banka i Uniper su postigli dogovor o kratkoročom revolving kreditu do 2 milijarde evra

  • 0
Energetika struja dalekovod EPS

Foto: Shutterstock

Nemačka energetska kompanija Uniper, podružnica finskog Fortuma, zatražila je kredit od nemačke razvojne KfW banke i matične kuće u Finskoj kako bi obezbedila likvidnost zbog izuzetne volatilnosti na tržištu energije, na kojem je došlo do neviđenog rasta cena gasa.

Fortum je saopštio, kako prenosi agencija Anadolija, da je obezbedio finansiranje Unipera unutar grupe, putem kreditne linije u iznosu do osam milijardi evra. Ova kreditna linija se sastoji od dve tranše: akcionarskog zajma i kreditnih garancija matične kompanije.

Uniper je povukao sredstva iz postojećeg revolving kredit kompanije u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi evra“, navode iz Fortuma.

Nemačka državna KfW banka i Uniper su postigli dogovor o kratkoročom revolving kreditu do 2 milijarde evra, za koji kompanija kaže da još nije iskorišćen.

Da bi mogao da se bori s daljim nestabilnostima na tržištu i značajnim povećanjem cena energenata, pre svega gasa, Uniper je preduzeo mere predostrožnosti za obezbeđenje dodatne likvidnosti i finansijske fleksibilnosti prvenstveno tokom zimske sezone, navodi se u saopštenju Fortuma.

Cene prirodnog gasa u Evropi su uzletele za više od 900 posto od januara prošle godine, dostižući 187 evra po MWh na holandskom TTF čvorištu 21. decembra.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>