• 5

Kijev pozvao Senat SAD da podrži sankcije "Severnom toku 2"

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita

  • 5
Gasovod

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Senat Sjedinjenih Američkih Država da podrži predlog o sankcijama gasovodu "Severni tok 2".

- Ukrajina traži od svih svojih prijatelja u američkom Senatu da podrže zakon o zaštiti energetske bezbednosti Evrope - napisao je Zelenski na svom Tviteru.

On je zahvalio senatorima Tedu Kruzu i Čaku Šumeru što su pristali da stave na glasanje pitanje zaustavljanja gasovoda.

Ranije je list "Hil" objavio da će američki senatori glasati u januaru o sankcijama gasovodu "Severni tok 2". Nacrtom se predlaže uvođenje sankcija vezanih za izgradnju gasovoda.

Glasanje bi, prema pisanju lista, trebalo da bude održano do 14. januara. Da bi dokument bio prihvaćen, potrebna je podrška 60 senatora.

"Severni tok 2" je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje koji se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Trenutno je njen operator kompanija "Nord strim 2 AG" sa jedinim akcionarom Gaspromom, navodi Sputnjik.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita.

Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boze boze

    8. januar 2022 | 15:55

    Imali glupljeg naroda od ovih Ukrajinaca. Trazis Rat protiv Brata a pomoc od najveceg neprijatelja. Znateli vi da je Komsija veci rod nego Familija a vi trazite Spas od Amerikanaca i ovu cinicnu Evropu, umesto da se udruzite i pokazete svetu ko je ko a onda privredu podizati.

  • beast

    8. januar 2022 | 16:27

    Diplomatski sunovrat. Oni vise ne mogu ni da sprece ni da lece. Ovo je ugnjetavanje evrope koja je sve dalje od SAD-a.

  • Перагеније

    8. januar 2022 | 21:57

    Шта се брину, стиже амерички гас...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>