• 1

Rekordnih 4,5 miliona Amerikanaca dalo otkaz u novembru 2021. godine: Zapošljavanje sada opet u padu

Nakon tzv. "Velike ostavke" kompanije su suočene s brojnim izazovima, a i omikron je uticao na to da u decembru bude manje zaposlenih nego što se očekivalo

  • 1
Restoran kafić kovid mere korona

Foto: Tanjug/AP

Zapošljavanje u SAD je usporilo prošlog meseca, pošto su se kompanije mučile da zaposle radnike i nastavile da se bore sa posledicama korone, odnosno sojem omikron.

Poslodavci su u decembru zaposlili samo 199.000 ljudi, što je drugi zabeležen mesec slabijeg rasta od očekivanog. Ali stopa nezaposlenosti je naglo pala na 3,9 odsto, a plate su porasle, saopštilo je Ministarstvo rada, a prenosi BBC.

Pomešani podaci, koji su prikupljeni pre nego što se osetila puna snaga omikrona, prate rekordnu godinu rasta radnih mesta. "Drugi mesec zaredom, pojavljuju se kontradiktorne slike", rekao je Mark Hamrik, viši ekonomski analitičar u "Bankrate.com".

- Izgleda da ovaj izveštaj odražava stanje pre nego što su najgori uticaji omikrona pogodili ekonomiju. Moraćemo da sačekamo do sledećeg izveštaja, koji pokriva sliku tržišta rada u januaru, da bismo dobili jasniju sliku - dodao je on.

Inače, SAD su dodale više od 6,4 miliona radnih mesta u 2021. godini, povrativši tako mnoge pozicije izgubljene na vrhuncu pandemije tokom 2020. Iako je ukupna zaposlenost i dalje za oko 3,6 miliona niža od nivoa pre pandemije - i daleko niža nego što bi bila da nije kovida - mnogi znaci ukazuju na jaku ekonomiju.

Rekordnih 4,5 miliona Amerikanaca dalo je otkaz u novembru, što se označilo pod terminom "Velika ostavka", a više od 10 miliona radnih mesta je otvoreno, objavila je vlada ove nedelje. Potraživanja za nezaposlene su pala na skoro 50-godišnji minimum.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    9. januar 2022 | 09:19

    Него шта него отказ. Па сви смо замењиви па ето ти тражи нове раднике, уходавај их, учи, обучавај, па за два месеца, када схвате где су дошли, све испочетка....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>