• 5

Cene hrane "divljaju", a jedna namirnica znatno pojeftinila: Može se naći za 70 dinara po kilogramu

S početka pandemije je, sećamo se, došlo do globalnog skoka cena svih namirnica koje su bile značajne za oporavak imuniteta, kao što su beli i crni luk, limun, med, đumbir

  • 5
limun u prodavnici

Foto: Shutterstock

U vreme rastuće inflacije, na svetskom nivou, koja ovih dana maltene za svaki proizvod i uslugu "gura" cene naviše, izdvaja se jedno voće čija cena skoro nije bila niža.

U pitanju je limun.

- Začuđena sam kako je limun sada tako jeftin. Regularna cena mu je do 100 dinara, a na akciji bude i 70 RSD. Jeste da je to vrsta "mayer", koja spada u nižu klasu, ali znam da mu je cena išla i do 200 dinara po kg, ranije prošle godine. Ne sećam se tačno, mada znam da nikad nije bio ovako jeftin. Cena mu generalno varira, ali je neverovatno da limun sada vredi manje nego jabuke ili kruške, koje imamo ovde - priča nam čitateljka M. J. iz Beograda.

Iako se još pre nekoliko godina govorilo o tome zašto je limun u ovo doba godine jeftin, pri čemu je u fokusu bio kvalitet i ono što piše na deklaraciji, činjenica je da je reč o uvoznom, tropskom voće, kao i da je u međuvremenu poskupela cena transporta roba i usluga.

Ipak, podsećamo vas i na priču o Šumadincu Ivanu Tomiću, u čijem dvorištu je, kako je rekao, limun već "odomaćen", a uspela je da rodi čak i banana.

S početka pandemije je, inače, došlo do globalnog skoka cena svih namirnica koje su bile značajne za oporavak imuniteta, kao što su beli i crni luk, limun, med, đumbir, te je tako u Rusiji, recimo, u aprilu 2020. đumbir sa 3 skočio na 30 evra. U međuvremenu je došlo do "hlađenja" nekih cena, a neke druge su porasle.

I Telegraf Biznis se bavio poskupljenjem limuna u Srbiji, krajem marta 2020, kada mu je cena išla do čak 400 dinara po kilogramu. Podsećamo, građani su se tada, pre skoro dve godine, putem kol-centra žalili tržišnoj inspekciji na cene voća, a pre svega limuna.

Limun, limunada

Foto: Pixabay.com

Inače, pre manje od mesec dana Rusija je obustavila uvoz pojedinog voća i povrća, uključujući limun, mandarine, paprike, grožđe i nar, od 33 turska i iranska proizvođača zbog kršenja propisa o bezednosti hrane.

U tom momentu stavljen je veto na uvoz 60.000 tona grožđa i 10.000 tona nara iz Turske.

Globalne cene su nesumnjivo značajno porasle u poslednje vreme, a ovako izgleda detaljan presek cena: hrana je, naime, poskupela za 30 odsto.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    9. januar 2022 | 08:51

    Kada bi nadležne službe proverile kvalitet tog limuna verovatno bi nam za džabe delili ili možda čak i oni nama plaćali

  • Luka

    9. januar 2022 | 10:12

    Taj limun je otrov

  • Milan jjjj

    9. januar 2022 | 10:27

    To je toliki otrov. Narode ne kupujte LIMUN

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>