• 0

Iako mu poslovanje zavisi od čipova, usred globalne nestašice gigant očekuje značajan skok profita

Smatra se da je potrošnja južnokorejske kompanije na bonuse i marketing - jedan od razloga zašto je "izmakla" tržišnoj prognozi. Ipak, uprkos tome, beleže dobar rezultat na kraju prošle godine

  • 0
SAMSUNG NEO QLED

Foto: Samsung

Tehnološki gigant Samsung navodi da očekuje skok profita od 52% za poslednja tri meseca 2021, i to usred globalnog nedostatka čipova, koji su značajne i neophodne komponente za brojne uređaje, pa i one koje proizvodi ova južnokorejska kompanija.

Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova procenjuje da je zaradio 13,8 biliona vona ili 11,5 milijardi dolara, u tom periodu. To bi bio njegov najveći operativni profit u četvrtom kvartalu, za četiri godine unazad.

Zarada kompanije povećana je snažnom potražnjom za memorijskim čipovima za servere i većim profitnim maržama u ugovoru o proizvodnji poluprovodnika. "Samsung je u dobroj poziciji da profitira od rekordne potražnje za računarima i elektronikom", rekao je tehnološki analitičar Sem Rejnolds za BBC.

Takođe naglašava da je firma imala koristi od fluktuacija valuta: "Korejski von nastavlja da depresira, čineći korejski izvoz privlačnijim na globalnom tržištu". Međutim, procenjeni profit je manji od 15,2 biliona vona, kako su predviđali mnogi analitičari.

Smatra se da je Samsungova potrošnja na faktore kao što su bonusi za zaposlene i marketing za biznis pametnih telefona - jedan od razloga zašto je div "izmakao" tržišnoj prognozi.

Poslednjih meseci globalna nestašica poluprovodnika izaziva velike poremećaje kod proizvođača: od auto-kompanija koje su morale da obustave proizvodnju do tehnoloških divova kao što je Epl, koji je upozorio da će isporuke Ajfona biti odložene.

Inače, nijedna druga pojedinačna komponenta, do čipova, nije više "odgovorna" za značajne izazove u globalnim lancima snabdevanja.

čip, čipovi

Foto: Freepik

Investitori takođe posmatraju operacije ove kompanije koje se odnose na proizvodnju čipova u centralnoj Kini, tačnije u Sijanu. Grad je u izolaciji od 23. decembra zbog izbijanja korone, a Samsung je prošle nedelje rekao da će "privremeno prilagoditi operacije" na svojim lokacijama u tom gradu, ali nije dao više detalja o tome kako bi mere mogle uticati na proizvodnju mikročipova.

U novembru 2021, Samsung je objavio da je izabrao lokaciju u blizini američkog grada Tejlor, u Teksasu, za svoju novu fabriku kompjuterskih čipova, vrednu 17 milijardi dolara. Očekuje se da će fabrika biti operativna do druge polovine 2024.

To je, prema pisanju servisa BBC, najveća investicija južnokorejskog elektronskog giganta u Americi.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>