≫ 

Australija bi mogla da plati visoku cenu zbog svega što se dešava sa Novakom

 ≫ 

Veliki sportski događaji nekim zemljama tradicionalno donose bolju reputaciju i više para, ali mogu biti i "kamen spoticanja"...

Novak Đoković, Australija globus mapa turizam putovanja

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Svaka država uživa neki svoj status u svetu koji, možda, nije uvek "opravdan". Određene nacije su, možemo reći, previše glorifikovane, a neke opet pa potcenjene, i teško je u svemu izostaviti pitanja od društveno-političkog značaja.

Ipak, sport je nekako bio izuzet, barem se tako činilo. Umetnost, kultura takođe, ali u manjoj meri.

Pandemija je, sasvim sigurno, donela brojne izmene u svetu, pobudila razne strahove i dileme, napravile neke nove podele, kao da nam ove koje imamo već nisu dovoljne. Ukratko, skoro dve pune godine živimo "novu normalnost".

Mimo pitanja politike, zdravstva, rivalstva i svega ostalog, kada je reč o debaklu koji se danima dešava u Australiji - gde je naš proslavljeni as Novak Đoković u hotelskom karantinu dok čeka odluku australijskog suda hoće li mu biti dozvoljen ulazak u zemlju- sasvim logično, bilo je pitanje trenutka kada će se pomenuti i ekonomija, odnosno renome Australije.

Godinama unazad, Đoković nije samo neko ko promoviše Srbiju u najboljem svetlu, već i neko ko je "kupio" publiku širom sveta, svojom igrom na terenu, ponašanjem van terena, poznavanjem nekoliko jezika, humanim gestovima... Štaviše, donirao je izvesna sredstva upravo Australiji, kada su ih zahvatile elementarne nepogode, što je kasnije svakako uticalo na popularnost te zemlje.

Isto tako, ceo ovaj debakl može dati svoj uticaj, ali u obrnutom smeru.

Prenosimo vam zapažanje jednog od najpopularnijih australijskih urednika u oblasti turizma, Entonija Denisa. On je, piše traveller.com.au, rekao da je Australija, kao zemlja od skoro 26 miliona stanovnika, dugo uživala tu privilegiju da "udari iznad svoje težine".

Ali, pandemija je i to promenila, tačnije, neke stvari su se "razotkrile".

Da li je urušen "međunarodni imidž"?

 

Kroz niz drakonskih mera i direktnih izjava, u poslednje vreme smo uspeli da uvredimo neverovatan broj zemalja, uključujući Kinu, Francusku, Novi Zeland, a sada i Srbiju, zemlju iz koje smo "povukli" desetine hiljada novih građana, piše Denis.

"Australijska diplomatija" je postala kandidat za oksimoron godine, dodaje se. Kao mala i geografski udaljena nacija, Australija se nekada borila da sveobuhvatno stvori međunarodni imidž, ali sada je došlo do krize. Rizikuje da zaista bude "država na kraju sveta".

Denis zanimljivo opisuje imidž Australije, kao zemlje koja je do skoro imala "dopadljivu drskost, oličenu u turističkim reklamama Pola Hogana pre nekoliko decenija, a koja se sada doživljava kao država koja je legalno odgovorna za nešto".

Ovakav nastup Australije, u odnosu na tenisera Đokovića, verovatno je imao mnogo veći odjek nego što je bilo ko očekivao. Ne samo u Srbiji, već širom sveta. I zanimljivo, ali relativno brzo je palo u vodu pitanje vakcinacije i korone, i uopšte razlog za traženje izuzeća, već je fokus na načinu na koji se tretira srpski sportista. 

To kako se sada priča o Australiji, kao zemlji, svakako može imati posledice po njenu ekonomiju i turizam, ali i po sam tenis i turnir. U jeku borbe s pandemijom, pretpostavljalo se da će relativno mali broj smrtnih ishoda od kovida-19 pomoći Australiji da "oživi" turizam nakon silnih blokada, sa milionima posetilaca iz inostranstva.

Turisti su posećivali Australiju kao "bezbednu i odgovornu zemlju".

To se još uvek može desiti, ako se ikada izvučemo iz nereda u kojem se nalazimo i zaista dozvolimo stranim turistima i njihovoj potrošačkoj moći da se vrate, piše Denis.

Podrška Novaku Đokoviću u Melburnu

Foto: Tanjug/AP

Veliki sportski događaji, napominje, mogu biti blagoslov kada služe za poboljšanje imidža nacije, kao što su to bile Olimpijske igre u Sidneju 2000. i, do ove nedelje, fenomenalno uspešan teniski turnir Australijan Open. Ali, oni takođe mogu biti i prokletstvo, kao što se vidi na primeru predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru i OI u Tokiju ranije.

Australijan Open je dragulj u "turističkoj kruni" za opkoljeni Melburn.

Generiše milione dolara za domen takozvane ekonomije posetilaca (eng. visitor economy), i žestoko je "zaštićen" ogromnim ulaganjem poreskih obveznika u Melburn Park. Njegovi organizatori su Kinu, koja je dugo priželjkivala sopstveni grend slem, već dugo smatrali realnom pretnjom za AO.

Oliver Braun, glavni sportski novinar britanskog Telegrafa, rekao je sledeće povodom slučaja sa Đokovićem, kritikujući pritom australijsku političku elitu: "Još uvek je, ipak, moguće da se osećate neprijatno zbog toga kako se drži devetostruki šampion Australijan Opena, figura koja je 2009. donirala novac u borbi protiv razornih požara u zemlji".

Podsećamo, australijske akcije su 6. januara doživele najveći pad u poslednjih godinu dana.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    9. januar 2022 | 16:10

    Nole traži odštetu od antivaksera koji su te i gurnuli u probleme i budalaštine!

  • Nikolas

    9. januar 2022 | 12:32

    SAMO NEKA SE VRATI ZIV I ZDRAV !!!! JA JOS UVEK PAMTIM KADA JE ONAJ ,MANIJAK,ZARIO SELESEVOJ NOZ U LEDJA!!!

  • Vesna

    9. januar 2022 | 15:27

    Novak je pobednik, ma kako sud resio. On je ostao cist dok se australijske vlasti valjaju u blatu srama koje ce ih ugusiti. I ne samo to. Australija ce da plati debelu odstetu Novaku i njegovoj porodici, za nanete dusevne bolove zbog najstrasnijeg maltretiranja, kako fizickog (onemogucavanje sna i odmora, onemogucavanje treniranja radi odrzanja forme itd) tako i psihickog (strahovita i nikad viđena tortura jednog od najboljih sportista sveta). Platice Australija debelo za ovo. Zar nisu rekli da niko nije iznad zakona?! Tako nisu ni oni. Elitni svetskj advokati, vukovi u pravu, razbice koruptivno leglo zbog koga je Nole izlozen sveopstem ponizenju, omalovazavanju kakvo se davno nije videlo. I to ce se dogoditi. A Australija je najgore mesto na svetu u ovom trenutku, to ce ostati upisano, ne samo sada vec zauvek. U zivotu ne bih pomislila da odem tamo a verujem da ce nakon ove strasne mukekroz koje Nole prolazi, kao ja razmisljati mnogi. Zemlja u kojoj od heroja, teniskog kralja, napravise kriminalca, bez dokaza da je ista pogresio, samo se rukovodio onim sto mu je drzava Viktorija dozvolila. Sramna i jadna Australijo, sramna li si!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>