• 24

Mihajlovićeva za Blumberg: "Jadar je zastao, na zahtev građana, ali treba da znamo šta je litijum"

Ministarka je istakla da "država neće preduzeti nijedan korak bez studija i konsultovanja sa građanima, bez obzira na netačne informacije da postoji obavezujući ugovor sa Rio Tintom"

  • 24
Konferencija Zajedno za okončanje dečjih brakova Zorana Mihajlović Gordana Čomić deca brakovi

Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da se "sa projektom Jadar zastalo na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i da je pobornik ideje da o njima govore najbolji svetski stručnjaci".

Mihajlovićeva je, u intervjuu za agenciju Blumberg, ponovila da "ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto".

- Ono što treba da se uradi jesu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, to treba da znamo bez obzira na to da li će se projekat nastaviti ili ne, jer je to jedino relevantno. Pobornik sam ideje da najbolji svetski stručnjaci objasne sve o studijama kada budu gotove. S druge strane, mislim da treba da znamo šta je litijum, koliko je važan na globalnom nivou, i sve procene pokazuju da će tražnja za litijumom biti 90 puta veća do 2040. godine - rekla je Mihajlovićeva i dodala:

"Treba da znamo da jedini u svetu imamo jadarit, mineral sa posebnom strukturom jadarita i bora u sebi. Imamo jednu vrstu nafte i zlata i treba da razgovaramo o tome hoćemo li da imamo čitav lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike baterija do fabrike električnih vozila".

Istakla je da "država neće preduzeti nijedan korak bez studija i konsultovanja sa građanima, bez obzira na netačne informacije da postoji obavezujući ugovor sa Rio Tintom", saopštio je Kabinet ministarke.

- To su sve spekulacije, jer ne postoji ugovorni odnos, samim tim ni obaveze prema Rio Tintu. Država se sve vreme ponaša odgovorno i otvoreno. Ideja koju je izneo predsednik Vučić o referendumu je najbolje rešenje i konačnu reč će dati građani. Međutim, mi smo tri meseca od izbora i svaka tema je sada politička, a najmanje ekološka, energetska ili ekonomska - kazala je ministarka.

Video: Marko Stojičić: Šta gradski urbanista želi da vidi u Beogradu, šta nedostaje?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    9. januar 2022 | 11:10

    Kupila si sinu stan u PARIZU !!!???? Zasto mu nisi kupila zemlju i kucu tu u blizini buduceg rudnika !?? Fer je da on prvi oseti "blagodeti" litijuma i baterija!!!

  • misa car

    9. januar 2022 | 11:44

    Vrati se odakle si došla, nama tvoja pamet nije potrebna.

  • Jogar

    9. januar 2022 | 11:09

    Svi ugovori na sto...ali bas svi da se vidi.ko je sta potpisao...Rio Tinto isterati iz Srbije nek kopaju u Nemackoj tamo ga ima najvise..dosta lazi i prevara koliko ste se ugradili ministarko...pa ih branite

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>