• 4
 ≫ 

Šta se krije iza "praznih letova" u Evropi? Kompanija ih obavila 3.000 tokom zime, ali bez putnika

 ≫ 

Lufthanza, navodno, planira da otkaže skoro 33.000 redovnih letova do kraja marta zbog pada rezervacija

  • 4
malta avion

Foto: Shutterstock

Brisel erlajns je, kako se izveštava, ove zime preleteo do 3.000 letova bez putnika kako bi izbegao gubitak prava na poletanje i sletanje na glavnim evropskim aerodromima, a očekuje se da će ih imati toliko i do kraja marta.

Matična kompanija, Lufthanza Grupa, potvrdila je da je bilo 18.000 praznih letova, uključujući 3.000 koje je izveo Brisel erlajns, najveći i vodeći belgijski avio-prevoznik, piše "Bulletin", pozivajući se na lokalne medije.

Lufthanza, navodno, planira da otkaže skoro 33.000 redovnih letova do kraja marta zbog pada rezervacija, izazvanog omikron varijantom kovida-19.

Prema propisima "iskoristi ili izgubi", evropske avio-kompanije su obično prinuđene da obavljaju letove u najmanje 80% svojih predviđenih slotova za poletanje i sletanje, kako ne bi izgubile pravo da ih koriste.

To pravilo je EU suspendovala na vrhuncu pandemije, ali je ponovo uvedeno na nivou od 50 odsto, prošlog proleća. Međutim, u decembru je Evropska komisija saopštila da će trenutni prag od 50% biti podignut na 64% za ovogodišnju letnju sezonu, koja traje od aprila do novembra.

- Uprkos našim zahtevima za većom fleksibilnošću u tom periodu, EU je odobrila pravilo o 50 odsto korišćenja za svaki red letenja/učestalost letova koji se održavaju tokom zime. To je očigledno bilo nerealno u EU ove zime, u kontekstu trenutne krize - rekao je portparol Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA).

Prema stavu belgijskog ministra mobilnosti, Georgesu Gilkinetu, standardi koje postavlja Evropska unija mogu dovesti samo do neuspeha, kako sa ekološke tako i sa ekonomske tačke gledišta. Najnovija otkrića podstakla su belgijsku saveznu vladu da to pitanje uputi EK, pozivajući je da preispita pravila.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teoretičar zavere

    9. januar 2022 | 13:25

    Eto kako se širi korona. Kao lete da ne izgube pravo na liniju a ustvari ispuštaju virus u atmosferu.

  • Leteći Beogradjanin

    9. januar 2022 | 13:08

    Nije to zbog Korone nego zato sto su skupe karte neka spuste cene i letovi ce biti puni.

  • Zaza

    9. januar 2022 | 14:02

    Prica za malu decu.Kao lete ali prazni,mozda nemaju ni kerozina,onako vetar ih nosi kao edrilice.Cccc do kada ce narod da veruje i sve sto im se napise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>