• 0

Da li će im ovo ugroziti reputaciju? Kupci Tesla automobila čekaju mesecima na isporuku

Tržište električnih vozila je posebno pogođeno

  • 0
Tesla automobil

Foto: Shutterstock

Globalna kriza snabdevanja čipovima je, navodno, ostavila kupce Tesla i drugih električnih vozila u Kini da čekaju i po nekoliko meseci na isporuku svojih novih automobila.

Proizvođači automobilskih komponenti i asemblera u Kini, i širom sveta, očajnički nastoje da zadovolje rastuću potražnju potrošača. Tržište električnih vozila je posebno pogođeno, jer zahteva više poluprovodnika nego tradicionalna vozila, a nedavno smo pisali o tome koliko je manjak čipova uticao na ove četiri industrije tokom 2021. godine.

Kupci koji naručuju Model 3 i Model Y, proizvedene u Šangaju, neće videti svoje nove automobile do kraja prvog tromesečja, kažu dva menadžera prodaje u Tesli, koje citira "South China Morning Post".

- Nedovoljna ponuda čipova je glavni kamen spoticanja za rast prodaje uoči Lunarne nove godine - rekao je medijima Tian Maovei, menadžer "Yiyou Auto Service"-a u Šangaju. Dodaje da su neki kupci uložili žalbe zbog kašnjenja isporuka.

Prošle godine, globalna nestašica poluprovodnika izazvala je ogroman poremećaj u automobilskoj industriji i očekuje se da će se u tom ritmu nastaviti i 2022, a potencijalno i kasnije. Čak se očekuje da će manji proizvođači asemblera - programskog jezika, obustaviti proizvodnju ove godine.

Prema podacima "AutoForecast Solutions"-a, koji sastavlja procene proizvodnje za ovaj sektor, kriza je primorala globalne proizvođače automobila da smanje proizvodnju za 11 miliona jedinica u 2021. U međuvremenu, kineski proizvođači automobila su, navodno, morali da smanje proizvodnju za više od milion vozila.

Kinesko udruženje putničkih automobila (CPCA) izvestilo je da globalne livnice u kontinentalnoj Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, mogu proizvesti dovoljno poluprovodnika, mikrokontrolera i vrhunskih čipova sa procesorima veštačke inteligencije za oko 4 miliona novih e-vozila, ili NEV-a, što je termin koji se u Kini koristi za električna i hibridna vozila.

To svakako ostavlja manjak od oko milion jedinica, kažu u udruženju, navodeći projektovanu potražnju za ovu godinu. Štaviše, kriza je navodno pogoršana povećanjem vremena isporuke za poluprovodnike.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>