• 0

Svi čekaju izveštaje o zaradi, ali jedno je sigurno: Velike banke su pobednice

Svakako, investitori žele da čuju i šta najveće banke imaju da kažu o brzom širenju omikrona i kako bi to moglo da utiče na tržišta i privredu do kraja godine

  • 0
citigroup

Foto: Shutterstock

Izgledi o višim kamatnim stopama ove godine plaše investitore koji kupuju akcije tehnoloških kompanija i drugih sektora visokog rasta. Ali, to je druga priča za velike banke.

Akcije banaka su jako započele 2022. godinu, nastavljajući tako rast iz druge polovine prošle godine. "Invesco KBW Bank ETF", koji kao svoje najveće holdinge ima Banku Amerike, JPMorgan Chase, US Bancorp i Citigroup, već je porastao više od 8% ove godine i više od 19% u poslednjih šest meseci.

Krajem ove nedelje, očekuje se da neki bankarski divovi, kao i najveća svetska investiciona kompanija u oblasti menadžmenta - BlackRock, izveste investitorima o svom stanju iz poslednjeg kvartala 2021. i o tome šta da očekuju u 2022.

US Bancorp i Banka Amerike objavljuju svoju zaradu u sredu, 19. januara. Dan ranije, 18. januara, Goldman Sachs treba da prijavi zaradu, a čeka se i reč Morgan Stanley banke.

Banke će, navodi CNN, imati koristi od povećanja kamatnih stopa, pod uslovom da one ne rastu prebrzo i ne utiču na potražnju za hipotekama, kreditnim karticama i drugim kreditima. Iako veće stope čine kreditiranje profitabilnijim za banke, postoji ograničenje koliko visoke stope mogu da prođu, pre nego što "ohlade" usijano tržište nekretnina.

Finansijske firme takođe napreduju, zahvaljujući procvatu na berzi, što je pomoglo u jačanju trgovinske aktivnosti. Porast akcija je takođe podstakao veću potražnju za spajanjima (tzv. merdžovanje) i inicijalnom javnom ponudom, i doveo do skoka unosnih naknada za investiciono bankarstvo.

Sve skupa, trendovi bi mogli povećati zaradu banaka. Analitičari predviđaju da je zarada JPMorgan Chase-a po akciji porasla za skoro 70% u 2021. Volstrit takođe predviđa značajno povećanje profita za Citigroup, koji je sada pod vođstvom nove izvršne direktorke Džejn Frejzer.

Finansijska kompanija Wells Fargo konačno kreće da se oporavlja nakon godina lošeg učinka, zbog skandala sa lažnim računima.

FED - Federalne rezerve

FED / Foto: Shutterstock

Ali, investitori žele da čuju šta ove banke imaju da kažu o brzom širenju omikrona i kako bi to moglo da utiče na tržišta i privredu do kraja godine. Nekoliko vodećih kompanija sa Volstrita, uključujući JPMorgan Chase, Goldman Sachs i BlackRock, odložilo je planove da se njihovi radnici vrate na posao, uprkos pritisku Erika Adamsa, novog gradonačelnika Njujorka, da se ljudi vrate u kancelarije na području Velike jabuke.

Investitori će takođe biti radoznali da čuju šta generalni direktor JPMorgan Chase-a, Džejmi Dajmon, i drugi najviši rukovodioci banaka imaju da kažu o nedavnom porastu prinosa na dugoročne obveznice. Postoje zabrinutosti da bi Federalne rezerve ove godine mogle da povećaju stope agresivnije nego što se očekivalo, kako bi smanjile inflaciju.

Taj scenario bi doveo da "zahlađenja" na stambenom i berzanskom tržištu. Govoreći o inflaciji, američka vlada će u sredu izneti podatke o indeksu potrošačkih cena u decembru. CPI (Consumer price index) je, inače, porastao 6,8% tokom 12 meseci, zaključno sa novembrom 2021. godine.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>