• 39
 ≫ 

Za nevakcinisane neplaćeno odsustvo, a zatim - otkaz: Poslodavci širom sveta uvode stroga pravila

 ≫ 

Poslodavci koji zapošljavaju najviše radnika sve više se odlučuju na stroga pravila kada je reč o vakcinaciji zaposlenih

  • 39
Kovid Covid Korona Virus Vakcina Vaccine Foto: Shutterstock

Zaposleni Sitigrupe u SAD koji nisu vakcinisani protiv kovida 19, do 14. januara biće stavljeni na neplaćeno odsustvo. Zatim, krajem meseca oni će biti otpušteni, osim ako im se ne odobri izuzeće.

Ova američka banka je u oktobru objavila svoj plan za nametanje novih pravila za vakcinisanje i sada postaje prva velika institucija koja sledi politiku nametanja vakcinacije.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se finansijska industrija bori s time kako sigurno vratiti radnike u kancelarije i vratiti se uobičajenom poslovanju s obzirom na to da se nova varijanta omikron nezaustavljivo širi.

Druge velike banke, uključujući Goldman saks (GS), Morgan Stenli (MS) i Džej-Pi Morgan Čejs (JPM), rekle su nekim nevakcinisanim zaposlenima da rade od kuće, ali nijedna još nije otišla tako daleko da bi krenula u otpuštanja.

Dok je Sitigrup prva banka sa Volstrita koja sprovodi obveznu vakcinaciju, nekolicina drugih velikih američkih kompanija uvela je pravila "bez vakcine, bez posla", uključujući Gugl i Junajted erlajns.

Ikea je još jedna u nizu kompanija koje su ukinule plaćeno bolovanje za nevakcinisano osoblje, i tako se pridružila rastućoj listi firmi koje menjaju svoja pravila.

Maloprodajni gigant je priznao da je to bila "emotivna tema", ali i rekao da njegova politika "mora da evoluira u skladu sa promenljivim okolnostima", piše BBC.

IKEA radnja kupovina žena devojka young woman using self service checkout in a store Foto: Shutterstock

U Ikei, nevakcinisani radnici koji moraju da budu u izolaciji sada bi mogli da primaju samo 96,35 funti nedeljno, što je minimalna naknada za bolovanje. Prosečna plata je, inače, između 400 i 450 funti, u zavisnosti od lokacije.

I Amazon skraćuje plaćeno odsustvo

Ta kompanija skaćuje svoju politiku izolacije Covid-19 na sedam dana sa 10, što je ukupno do 40 sati plaćenog odsustva.

Promena politike stupa na snagu odmah i primenjuje se na sve zaposlene u SAD, bez obzira na status vakcinacije.

Smanjenje plaćenog odsustva odgovara novom skraćenom periodu izolacije koji preporučuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, saopštila je kompanija.

Ranije ove nedelje, Volmart je objavio da smanjuje plaćeno odsustvo u vezi sa pandemijom na jednu nedelju.

Valmart i Amazon su inače dva najveća privatna poslodavca u SAD-u.

Video: Ferdinand (9) je prvo dete u Nemačkoj koje je vakcinisano protiv kovida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    10. januar 2022 | 11:40

    Sasvim očekivano jer poslovi i život ne može stati zbog korone i bolesnih od nje.

  • 10. januar 2022 | 12:15

    Šta ćemo Antivakseri?? Sedećete kući, posla nema bez vakcine, samo prodavnica i apoteka, da vidim ko će to da izdrži bez para!! Jedino vam ostaje suma!!

  • С-17

    10. januar 2022 | 11:05

    Масонска посла! Шта мислите ко су ове банкарске корпорације?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>