• 2

Da li je opravdano zabraniti prodaju pića na kioscima, kako bi se zaštitili ugostitelji?

Pula je s početkom nove godine donela i novo pravila. Da li je ono u skladu sa Ustavom RH?

  • 2
Trafika žena novac

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pula (Hrvatska) je od prvog dana 2022. zabranila prodaju svih pića na kioscima, uključujući kafu, a zabrana se odnosi na ceo grad, ne samo na centar. Uvedena je novom Odlukom o komunalnom redu i usvojena na sednici Gradskog veća.

Iz Grada, ovu odluku pravdaju brigom o komunalnom redu, što je u fokusu trenutne Gradske uprave. Donesena je, navodi se, u sklopu nekolicine akata kojima se reguliše korišćenje javnih površina, tj. postavljanje i korišćenje objekata poput bankomata, reklama, ugostiteljskih terasa i trafika.

Reč je o jednoglasnoj odluci, donesenoj u Gradskom veću Grada Pule, piše Index.

Odeljenje za informisanje je, u odgovoru na medijski zahtev portala Index, navelo da je namera "stimulisanje obavljanja poslovnih delatnosti u čvrstim objektima, koji mogu pružiti i kvalitetniji standard usluge, pri čemu ne treba zanemariti ni davanja korisnika poslovnih prostora u čvrstim objektima u kontekstu plaćanja zakupa, komunalne naknade...".

Iskazuje se žaljenje, prenosi hrvatski portal, zbog nedostatka komunikacije s vlasnicima privremenih objekata, tj. kioska za vreme javnog savetovanja, što je dovelo do zaključka da su sve zainteresovane strane upućene u sadržaj novih odluka i planova.

Ugostitelji podržavaju zabranu

 

Nikola Eterović, predsednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Kvarnera i Istre, smatra da je odluka o zabrani prodaje pića na kioscima umnogome ispravna, zbog toga što se tokom pandemije kafa "za poneti" nije mogla kupiti u kafićima, ali se mogla kupiti na trafikama.

Prema njegovim rečima, ugostiteljski objekti plaćaju znatno skuplje zakupe, najmove terasa, komunalne naknade, i obavezni su da ispune minimalne tehničke uslove, kako bi mogli da - sanitarno ispravno - usluže svoje goste.

kafa za poneti

Foto: Pixabay.com

U slučaju kioska, napominje, ti troškovi, pravilnici i obaveze, dosta su blaži. Međutim, dodaje da bi možda ispravnija odluka bila da se kioscima ne zabrani prodaja svih pića, nego samo toplih napitaka, rashlađenih sokova i alkohola.

Sa ovim stavom je saglasna i predsednica zagrebačkog Nezavisnog udruženja ugostitelja, Žaklina Troskot.

- Niti imaju minimalne tehničke uslove, koje svaki ugostitelj mora da zadovolji, niti je to njihova primarna delatnost - tvrdi ona.

"Odluka je besmislena i oprečna Ustavu RH"

 

Udruženje Glas preduzetnika oštro se protivi ovakvim ograničenjima preduzetničkih sloboda i poslovanja. Izvršni direktor tog udruženja je jednom prilikom konstatovao da je "odluka besmislena, kao što bi bila besmislena odluka da kiosci ne smeju da prodaju sladoled zbog ugrožavanja poslastičarnica, ili odluka da se na pumpama ne sme prodavati ništa sem auto-opreme i goriva".

Kako odluka o zabrani prodaje određene vrste artikala spada u ograničavanje tržišnih sloboda, koje su zaštićene Ustavom Republike Hrvatske, redakcija Index-a je upitala doc. dr. sc Matu Palića, stručnjaka za ustavno pravo, da pruži svoj komentar.

Benzin gorivo pumpa

Foto: Vesna Bjelić

- Ustav Republike Hrvatske vrlo jasno određuje da su preduzetnička i tržišna sloboda temelj privrednog poretka Republike Hrvatske - kaže on, ali takođe napominje da se te slobode, ipak, mogu ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti RH, prirode, okoline i zdravlja ljudi.

- Prodaja kafe i pića na kioscima regulisana je Zakonom o trgovini, koji poznaje prodaju na kioscima. Mesto za postavljanje trafike određuje predstavničko telo grada ili opštine, koje za to daje i posebno odobrenje. Isto tako, predstavničko telo može odrediti i spoljašnji izgled prodajnog objekta. Međutim, zabrana prodaje određenih vrsta napitaka (alkoholna pića, duvanski proizvodi i sl.) određena je Zakonom o trgovini. U tom propisu ne postoji odredba prema kojoj predstavničko telo može zabraniti prodaju kafe ili pića na kioscima - objašnjava Palić.

Zabrana će morati da bude blaža?

 

Mogu se očekivati dalji pregovori između Grada Pule i vlasnika kioska, što su za hrvatski medij i potvrdili iz samog Grada, pa će mera verovatno biti ublažena. Štaviše, iz Grada su očekivali da će vlasnici trafika biti uključeni u javnu raspravu, te da će se postići neko kompromisno rešenje.

Zaključak je da bi nova odluka trebalo da bude usklađenija sa Ustavom Republike Hrvatske, tačnije sa ustavnom odredbom o zaštiti tržišnih i preduzetničkih sloboda. Ono što je diskutabilno jeste pitanje može li obrazloženje - da se prodaja pića zabranjuje zarad zaštite ugostitelja - biti podloga za zabranu prodaje pića na kioscima.

Da bi jedna ovakva odluka Grada Pule bila ustavna, trebalo bi dokazati da se njome štite interesi i sigurnost Republike Hrvatske, priroda, okolina čoveka ili zdravlje ljudi.

Do trenutka pisanja ovog teksta, u Index-ovoj anketi "Treba li kioscima zabraniti prodaju kafe i pića?" učestvovalo je 3.747 čitalaca. Njih 23% je glasalo za odgovor "da", dok je za opciju "ne" glasalo 77 odsto ljudi.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>