• 0

U zemlji gde svega 8% firmi radnicima daje dva slobodna dana, neki sada uvode četvorodnevnu nedelju

U Japanu, grupa poslanika raspravlja o predlogu da se zaposlenima da slobodan dan pored dva dana pauze u nedelji, kako bi se "zaštitilo njihovo blagostanje"

  • 0
Kalendar

Foto: Shutterstock

Panasonik (Panasonic Corp.) uvodi opcionu četvorodnevnu radnu nedelju, i tako postaje još jedna od, za sada još uvek malobrojnih japanskih kompanija koje se pridružuju globalnom trendu podsticanja dobre ravnoteže između posla i privatnog života.

Ipak, Blumberg piše da se ovaj "krug" u Japanu širi. To nas pomalo možda i čudi, s obzirom na uverenje koje vlada o Japancima i generalno radnicima iz Azije, o tome kako rade danonoćno.

Osoblje iz Panasonika, sa sedištem u Osaki, tako može da se zaposli na dodatnim poslovima ili da provodi vreme u lokalnom volonterskom radu, tokom svojih dodatnih slobodnih dana, rekao je izvršni direktor Juki Kusumi, na brifingu za investitore prošle nedelje.

- Naša odgovornost je da uspostavimo idealnu ravnotežu između stila rada i životnog stila, za naš raznoliki ljudski kapital - istakao je Kusumi. Panasonik će, takođe, dozvoliti zaposlenima da rade od kuće kada njihovi partneri budu prebačeni na druge lokacije, rekao je on.

Potez japanske kompanije je u skladu s akcijama tehnoloških kompanija širom sveta, koje pokušavaju da privuku talente na "uskom" tržištu rada, nudeći kraću radnu nedelju.

Amazon je testirao pilot četvorodnevnu sedmicu za odabrane zaposlene 2018. godine, a gigant robe široke potrošnje, Unilever, u decembru 2020. je započeo jednogodišnji probni period skraćene radne nedelje za svoje osoblje na Novom Zelandu. Zemlje poput Irske i Islanda takođe testiraju ovakav način rada, što se pokazalo kao veoma uspešno rešenje.

U Japanu, grupa poslanika raspravlja o predlogu da se zaposlenima da slobodan dan pored dva dana pauze u nedelji, kako bi se "zaštitilo njihovo blagostanje". Ali, kompanije koje dozvoljavaju četvorodnevne nedelje i dalje su deo manjine: tek nešto više od 8% japanskih firmi nudilo je više od dva garantovana slobodna dana, prema istraživanju koje je 2020. sprovelo ministarstvo rada.

To se sada, možda, menja. Proizvođač lekova, "Shionogi & Co.", omogućiće tri slobodna dana nedeljno, počev od aprila, navodi se u izveštaju novina Nikkei.

Takođe, Jahu Japan (Yahoo Japan Corp.) i "Sompo Himawari Life Insurance Inc." dozvoljavaju četvorodnevne radne nedelje osoblju koje brine o deci ili starim rođacima.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>