• 0

Kina stiže među pet najvažnijih izvoznih destinacija za Srbiju

Kina, u novom petogodišnjem planu, po prvi put, nije želela da numerički iskaže prosečni ciljani rast BDP-a

  • 0
KIna, 5G mreža

Foto: Shutterstock

Tržište Kine će se već ove godine, gotovo izvesno, uvrstiti među prvih pet najvažnijih izvoznih destinacija za srpske proizvode a sve je ozbiljnija saradnja u IKT sektoru, navodi se u analizi ekonomiste Ivana Nikolića objavljenoj u novom izdanju MAT-a.

U tekstu o mogućim efektima na Srbiju nove vizije kineskih ulaganja do 2025. godine objavljenom u Makroekonomskim analizama i trendovima (MAT), on navodi da je Kina već dostigla drugo mesto po značajnosti ulaganja u Srbiji, i postala treći najznačajniji partner u spoljnotrgovinskoj razmeni, posle Nemačke i Italije.

On je ocenio da je Kina izuzetno uspešno do sada intenzivirala ekonomsku saradnju sa Srbijom te da je pokrenut deo hronično problematičnih industrijskih kapaciteta u rudarstvu i proizvodnji osnovnih metala.

Dodaje da je saradnja ostvarena u kapitalnim projektima obnavljanja drumske i železničke infrastrukture i energetskih postrojenja u Srbiji.

Aktuelni plan razvoja Kine do 2025. godine je drugi petogodišnji ciklus u koji ulazi Inicijativa Pojas i put koja je zvanično pokrenuta 2015. godine, podseća Nikolić.

On navodi da Kina, u novom petogodišnjem planu, po prvi put, nije želela da numerički iskaže prosečni ciljani rast BDP-a, te da je Inicijativa Pojas i put u poglavlju naslovljenom sa "Otvaranje na visokom nivou, saradnja i pobednički ishod za sve".

Tu Kina ukazuje da bi trebalo da dođe do potpisivanja više bilateralnih ugovora o zaštiti investicija i poreskih sporazuma sa domaćinima da bi zaštitila interese kineskih investitora i izbegla dvostruko oporezivanje.

Pominjanje izgradnje "vazdušnog puta svile" autor objašnjava rezultatom lobiranja i partikularnih interesa te grupacije kineske industrije.

Nikolić ističe da su meki elementi Inicijative do sada bili fokusirani na kulturnu razmenu i turizam, a sada su dopunjeni uključivanjem i izgradnje Zelenog pojasa i puta.

Dodaje da se mekih elemenata navode i saradnja u javnom zdravstvu naročito u prevencija pandemije, kao i saradnja u nauci i tehnološkim inovacijama.

Nikolić konstatuje da Kina insistira na visokoj stopi ulaganja, kao i da to u Planu prate kvalitativni kriterijumi, kao što su visok kvalitet ulaganja, održivost, otpornost na rizike, razumna cena, inkluzivnost i pristupačnost.

Sania, Kina

foto: pixabay.com

"Kina će od sada značajnije podržati industrijske ekosisteme usredsređene na vodeće kineske kompanije, naročito, u oblasti telekomunikacija, civilnog vazduhoplovstva i obnovljive energije", konstatuje Nikolić.

Dodaje da je namera Pekinga je da bolje iskoristi razvojne niše, pre svega unutar zemlje, umesto da globalno širi lance snabdevanja.

"U kojoj meri to znači da Kina zatvara vrata spoljnom svetu, ostaje da vidimo", zaključuje Nikolić.

Kako ocenjuje kineskim investicijama u inostranstvu verovatno će se mnogo pažljivije upravljati kako bi se ojačalo smanjenje rizika i povećao prinos.

Nikolić navodi da će takve investicije imati za cilj da promovišu izvoz kineskih proizvoda, usluga, tehnologija, brendova i standarda, i da ugrade kineska preduzeća dublje u globalne lance vrednosti.

"U poređenju sa jednostavnim pristupom ovim dilemama iz prethodnog plana, vizija razvoja do 2025. pravi iskorak i definiše jasnu pravnu regulativu o kineskim inostranim investicijama kako bi bolje upravljao i štitio poslovne aktivnosti u svetu koji je sve izazovniji", zaključuje Nikolić.

Video: Robotizovani kovid redar je mešavina droida i vilenjaka: Kineze na testiranje upućuje robot

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>