• 0

Agonija se nastavlja: Evergrande napušta svoje sedište kako bi smanjio rashode

Najzaduženiji investitor za nekretnine na svetu bori se da isplati svoje obaveze, veće od 300 milijardi dolara

  • 0
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Kineski gigant u svetu nekretnina, Evergrande, koji sve više ostaje bez novca - iselio se iz svog sedišta u Šendženu, kako bi smanjio troškove.

Kompanija kaže da se preselila na imanje koje poseduje, ali da je i dalje u istom gradu. Potez je usledio nakon što je njen rival, Šimao Grupa, u utorak saopštio da je u pregovorima sa potencijalnim kupcima za neke nekretnine, dok pokušava da smanji svoje dugove.

Firme su se našle pod intenzivnim pritiskom u poslednjih šest meseci, nakon što je Peking odlučio da obuzda njihovo zaduživanje. Procenjuje se da je kineska kriza u domenu imovine prošle godine "zbrisala" više od bilion dolara vrednosti iz sektora.

Evergrande, najzaduženiji investitor za nekretnine na svetu, bori se da isplati svoje obaveze - veće od 300 milijardi dolara, a propustio je plaćanje svog ofšor duga. "Da bi smanjila troškove, kompanija je prošla kroz proceduru otkazivanja zakupa za Houhai Excellence Center u decembru 2021. i preselila se na svoj posed u pomenutom gradu", navodi se u saopštenju.

Podsećamo, 4. januara ove godine desio se protest ispred zgrade Evergrandea, budući da se investitori plaše za svoj novac.

Evergrande je takođe naveo u saopštenju da se "registrovano mesto kompanije nije promenilo i da je još uvek u Šendženu". Zgrada je i u septembru bila poprište protesta investitora koji su se okupili u lobiju, tražeći otplatu kredita i finansijskih proizvoda.

Logotip Evergrandea je u ponedeljak uklonjen sa fasade nebodera. Prošle godine, akcije Evergrandea su u Hongkongu izgubile skoro 90% svoje vrednosti.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>