• 0

Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije ove godine

Prema oceni ove institucije, region će imati korist od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan

  • 0
Region, Srbija, mapa Foto: Shutterstock

Svetska banka je zadržala prognoze privrednog rasta Srbije na 4,5 posto za 2022. godinu i na 4,0 procenta za narednu godinu, koliko je predviđala i u oktobru prošle godine.

U nedavno objavljenom januarskom Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, ova međunarodna institucija je takođe ostala pri jesenjoj proceni rasta BDP-a Srbije u 2021, od 6,0 posto.

Za razliku od oktobarskog izveštaja, u novim prognozama Svetske banke nema pojedinačnih poglavlja o ekonomskim prilikama po zemljama. Predviđa se umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 posto u tekućoj, i od 3,8 posto u 2023. godini.

Takođe, Banka smatra da će ekonomski oporavak u regionu izgubiti zamah kako budu slabili efekti eksternih podsticaja i zbog podrivanja poverenja usled rastućih političkih neizvesnosti, posebno, kako navodi, u Bosni i Hercegovini.

Dalje dodaje da se očekuje da će ovaj region imati korist od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Kada je reč o globalnoj ekonomiji, u Izveštaju se navodi da nakon snažnog oporavka u 2021. godini svetska privreda ulazi u izrazito usporavanje zbog pretnji od novih sojeva virusa kovid-19, rasta inflacije, dugova i nejednakosti u prihodima.

Prema predviđanjima Svetske banke, globalni rast će usporiti sa prošlogodišnjih 5,5 procenata na 4,1 procenat u 2022. godini i na 3,2 procenta u 2023, pošto će se nagomilana tražnja, koja je bila sputana u jeku pandemije - raspršiti, i zato što će se mere fiskalne i monetarne podrške ukidati.

Kako smo pisali i krajem decembra, glavna ekonomistkinja Svetske banke, Karmen Rajnhart, rekla je da svetu preti dvostruka recesija u 2022. godini.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>