• 6
 ≫ 

Plaćeno bolovanje u slučaju kovida traje sve kraće: Struka menja odluke jer se kompanije "žale"

 ≫ 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD ažurirali su svoju politiku plaćenog odsustva, tako da sada obolelima preporučuju izolaciju od pet, umesto 10 dana

  • 6
Bolovanje biznis čovek aktovka krevet

Foto: Shutterstock

Farmaceutski lanci "Walgreens Boots Alliance" i "CVS Health Corp" smanjili su plaćeno bolovanje za radnike koji su pozitivni na kovid-19 testu.

Obe kompanije su rekle da će obezbediti pet dana plaćenog odsustva za sve vakcinisane radnike sa punim i nepunim radnim vremenom, koji su pozitivni na virus. Međutim, "Walgreens" je napomenuo da će i nevakcinisani radnici sa odobrenim medicinskim ili verskim izuzećem - takođe dobiti naknadu za plaćeno odsustvo.

"CVS" je dodao da može ponuditi više dana plaćenog odsustva u slučajevima kada to predviđaju državni ili gradski zakoni. Ovaj potez je usledio nakon što su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ažurirali svoju politiku plaćenog odsustva, sada preporučujući obolelima da se izoluju pet dana umesto 10.

Oba lanca su, prethodno, nudila do dve nedelje plaćenog odsustva. Prošle sedmice je maloprodajni gigant Volmart takođe smanjio plaćeno bolovanje na nedelju dana za američke radnike u izolaciji ili one koji su pozitivni na testu, zajedno sa Amazonom, koji je 8. januara objavio da će radnici zaraženi virusom dobiti samo do 40 sati plaćenog bolovanja, umesto dve nedelje, piše RT.

Nove preporuke o kraćim periodima izolacije iz Centra dolaze pošto se sve više kompanija žali na nedostatak osoblja. Američka avio-industrija bila je teško pogođena tokom praznika, na primer, pošto su loše vreme i nedostatak osoblja doveli do brojnih otkazivanja letova.

Međutim, "Frontier Airlines" i "Spirit Airlines" i dalje daju zaposlenima 10 dana plaćenog bolovanja ako su pozitivni na kovid, kao i "United Airlines", koji je ove sedmice rekao da će morati dodatno da smanji svoj raspored, jer je oko 4% američkog osoblja i dalje na bolovanju zbog kovida.

Avion piloti pilotska kabina

Foto-ilustracija: Shutterstock

Podsećamo, i zaposleni u Sitigrupi, u SAD, koji nisu vakcinisani protiv kovida do 14. januara - biće stavljeni na neplaćeno odsustvo, a onda će krajem meseca biti otpušteni, osim ako im se ne odobri izuzeće.

Ikea je još jedna u nizu kompanija koje su ukinule plaćeno bolovanje za nevakcinisano osoblje, i tako se pridružila rastućoj listi firmi koje menjaju svoja pravila.

Maloprodajni gigant je priznao da je to bila "emotivna tema", ali i rekao da njegova politika "mora da evoluira u skladu sa promenljivim okolnostima".

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ок

    16. januar 2022 | 13:59

    И код нас онај ко ради код приватника нема 100% надокнаду због боловања а не признаје се људима ни чињеница да су прележали ковид ако су лечени у приватном сектору и ко и шта и коме да верује обичан човек? Да ли сте чули за логику?

  • Mmmm

    16. januar 2022 | 16:02

    Cuj bolovanje PET dana, a kao virus se siri, virus opasan... U pocetku ljudi po 14 dana bili na bolovanju, a oni sa tezom slikom i duze. I sta je sad? Jel ima virus ili nema? Jel neko sa nama segu tera?

  • V8

    16. januar 2022 | 14:15

    I ovi nasi jedva čekaju ako bi mogli da ne daju ni dinar bolovanja, znam situaciju gde je gazda zvao radnika kući da ga pita jel dolazi ili da traži drugog, banana....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>