• 0

Plenković o aferi u centralnoj banci: "Traži se saslušanje guvernera"

Propisi Evropske centralne banke (ECB), čiji je HNB član, to strogo zabranjuju

  • 0
Zoran Milanović

Foto: Tanjug/HINA/Daniel Kasap

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Sabor formalno zatražio saslušanje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) nakon otkrića da su šefovi i zaposleni u centralnoj banci, na osnovu povlašćenih informacija, trgovali vrednosnim hartijama poslovnih banaka.

Propisi Evropske centralne banke (ECB), čiji je HNB član, to strogo zabranjuju.

Plenković nije hteo da odgovori na novinarsko pitanje da li guverner HNB-a Boris Vujčić i dalje ima njegovo poverenje, prenosi portal Index.hr, dodajući da je on samo potvrdio da se juče čuo sa Vujčićem ne iznoseći pojedinosti o sadržaju razgovora.

"U ovom trenutku ja imam informacije kao i vi. Verovatno će, shodno svojim nadležnostima, ovu temu proveriti i HANFA, telo koje je zaduženo za nadzor finansijskih institucija, i nakon toga ćemo imati celovitu sliku. U ovom trenu ne mogu ništa više da komentirišem", rekao je on.

Hrvatski premijer je naveo da je Vujčića zvao čim je video medijske izveštaje i da ga je pitao šta se događa, te da će guverner poslati pismenu izjavu nakon čega će se videti o čemu se radi.

"Podsećam, za HNB je delom nadležan Sabor, ovo su stvari koje nemaju direktno nikakve veze s vladom, ali ćemo se informisati", dodao je Plenković.

Naglasio je da u ovoj fazi želi da se uzdrži od bilo kakvih komentara.

"Mislim da je stvar kompleksna, detaljno je treba sagledati. Nije to tema koju najšira javnost detaljno razume, sve što ima veze s vrednosnim papirima je uvek tehnički sofisticirano. Kad budem imao detaljnije informacije, onda ću komentarisati", rekao je Plenković.

Na novinarsku primedbu da tu nije ništa sofisticirano, već da je pitanje da li zaposlenun u centralnoj banci smeju da trguju vrednosnim papirima banaka ili ne, jer su smernice ECB takve da se to ne dopušta, kratko je uzvratio da je na to već odgovorio i da će komentarisati kad dobije sve informacije.

Portal Index je objavio u utorak da je više od 40 zaposlenih u HNB, u čijoj je nadležnosti nadzor nad poslovnim bankama, trgovalo u poslednjih 20 godina hartijama od vrednosti tih istih banaka, precizirajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su u poslednjih 20-ak godina trgovali vrednosnim hartijama banaka nalaze i guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>