• 8

Top 10 delatnosti u Srbiji koje vode ka - propasti

Iz registra je obrisano 7.046 privrednih društava i 22.934 preduzetnika

  • 8
Cirilica, ime firme, olaksice Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Agencija za privredne register (APR) objavila je da je u Srbiji prošle godine osnovano 9.635 privrednih društava, za 459 više nego 2020, odnosno za 478 više u odnosu na 2019. godinu.

Takođe, u 2021. godini je registrovano i 34.378 novih preduzetnika, za 4.568 više nego godinu pre, ali i za 2.782 manje u odnosu na pred-kovid period 2019. godine, u kojoj je bilo osnovano 37.160 preduzetničkih radnji, rečeno je agenciji Beta u APR.

Precizirano je i da je u Srbiji je, prema podacima od 4. januara, registrovano 124.260 aktivnih privrednih društava i 290.445 preduzetnika, što je za 2.570 društava i za 11.489 preduzetnika više nego na početku 2021. godine.

Kako je navedeno, od ukupno 44.013 privrednih subjekata, koji su osnovani u 2021. godini, putem elektronske registracione prijave osnovano je njih 3.584, odnosno 8,14 odsto od ukupnog broja osnovanih privrednih subjekata te godine.

Iz Registra privrednih subjekata je u 2021. obrisano 7.046 privrednih društava, za 936 manje nego 2020. godine. Takođe, izbrisano je 22.934 preduzetnika, za 882 manje nego godinu pre i za 659 manje nego 2019. godine.

Navedeno je da kod osnovanih privrednih društava, u TOP 10 delatnosti spadaju: nespecijalizovana trgovina na veliko, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz terete.

Tu su i poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima i konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije.

Kod novoosnovanih preduzetnika, u TOP 10 delatnosti spadaju: poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, poslovanje frizerskih i kozmetičkih salona, održavanje i popravka motornih vozila, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, postavljanje podnih i zidnih obloga.

plan novac biznis Foto: Shutterstock

Iz APR su naveli da kod obrisanih privrednih društava, u TOP 10 delatnosti spadaju: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, rad restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta,

trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Kod obrisanih preduzetnika, u TOP 10 delatnosti spadaju: računarsko programiranje, poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem,

poslovanje frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    12. januar 2022 | 18:00

    Nikada to svojim roditeljima ne bih rekla, ali najveći baksuz je roditi se ovde. Sve nešto od prvog do prvog. "Ne mogu da ti zalepim gumu pre drugog, prvog primam platu i prvo kupujem lepak i flekice." I uvek neki zapis u radnji, pola plate na tu svesku što pored kase stoji ode. A rade ljudi od jutra do sutra da meni i bratu obezbede obrazovanje i časove mađarskog i da palimo odavde. Ćale puši, ali radi dvanaest sati svaki dan i neću mu valjda zato zvocati. Ja sam našla neki posao da se osim hrane i grejanja skinem koliko toliko sa grbače, ali sigurno da nemam nameru ceo život raditi za 1.500 din. dnevno ili za duplo. Ovde samo stranka i trage frange prolaze, ja nisam tako vaspitana.

  • Janko

    12. januar 2022 | 16:51

    Mislim da bi mnogo korisniji podatak bio spisak top 10 delatnosti rangiranih po tome koje se najmanje osnivaju, a najviše zatvaraju. Logično je da će najpopularnije delatnosti za otvaranje najviše da se i zatvaraju jer ih ima najviše. Ova statistika gotovo ništa ne znači.

  • Dilea

    12. januar 2022 | 17:59

    Pa sve je isto,al na drugu foru. Zbog poreza. A kada će poreska uprava početi da zapošljava najbolje studente državnih fakulteta,e to je pravo pitanje!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>