• 0

"Putinov bankar" izgubio protiv države: Ruski mogul mora da plati milione dolara

Haški tribunal je odbacio njegove tvrdnje o protivtužbi za 14,5 milijardi dolara i naložio mu da izdvoji 5,8 miliona dolara za pokrivanje troškova vođenja ovog slučaja

  • 0

Najviši španski sud odbacio je žalbu (na prethodnu pravnu presudu) bivšeg oligarha, Sergeja Pugačeva, u kojoj je od Rusije zahtevano da plati više od 14 milijardi dolara odštete.

Ruski mediji su u ponedeljak preneli da je sud u Madridu odbacio tužbu osnivača Međunarodne industrijske banke (Mezhprombank), nakon što je njegov zahtev odbila međunarodna arbitraža u junu 2020. godine.

Pugačev je, naime, pokrenuo postupak protiv Rusije 2015, šest godina pošto je dobio francusko državljanstvo. Bivši senator je tvrdio da su ruske vlasti prekršile njegova prava, kao investitora, po uslovima sporazuma između Francuske i Sovjetskog Saveza o zaštiti kapitalnih investicija.

Haški tribunal je odbacio njegove tvrdnje o protivtužbi za 14,5 milijardi dolara i naložio mu da izdvoji 5,8 miliona dolara za pokrivanje troškova vođenja ovog slučaja, piše RT. Pugačev je za poslovni dnevnik RBK rekao da je "protiv presude već pokrenut zahtev za preispitivanje".

- Ovo je prošlogodišnja odluka, već smo se žalili na nju, čekamo odluku. Ako bude odbijena, biće sledeća žalba, sledeća instanca. Ukratko, rutina. Žalbena instanca nije razmatrala našu žalbu, samo su napisali da veruju arbitrima, što je, generalno, besmislica, ali ne i neočekivano - rekao je.

Međutim, u rešenju Veća za građanske i krivične predmete navodi se da "ova kazna ne predviđa nikakvu žalbu". U junu 2020. godine, ruska agencija za osiguranje depozita angažovala je vrhunski tim za naplatu dugova, Alfa grupu, da traži sredstva nakon što je Mezhprombank propala 2010. i izgubila više od 1,03 milijarde dolara.

Pugačeva traže zbog navoda da je bankrot bio nameran.

nova godina, moskva, rusija

Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko Jr

Ruski tajkun je prethodno imao više od milijardu funti (1,23 milijarde dolara) vrednu imovinu koju je zamrznuo Visoki sud u Londonu. Pugačev, koga su zapadni izveštači nazvali "Putinovom bankarom", što se odnosi na njegove navodne bliske veze sa ruskim predsednikom, nalazio se i na Forbsovoj listi "Zlatnih 100" milijardera u zemlji do 2008. godine.

Takođe je bio član Savet Federacije od decembra 2001. do januara 2011. Međutim, iste godine je pobegao iz Rusije.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>