• 2

Rusija kritikuje: "Gasovod pokazao da Berlin nema ekonomsku slobodu"

"Ispostavilo se da Nemačka nema nikakvu slobodu da sledi svoje ekonomske interese", navodi Lavrov

  • 2
gasovod

Foto: Pixabay

Situacija s gasovodom Severni tok 2 pokazuje da Nemačka nema slobodu da sledi sopstvene ekonomske interese, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za rusku tv stanicu Kanal Jedan.

„Što se tiče Severnog toka 2, ne radi se više o slobodi izbora saveza, već jednostavno o slobodi obavljanja uobičajenih komercijalnih aktivnosti na svetskim tržištima. Ispostavilo se da Nemačka nema nikakvu slobodu da sledi svoje ekonomske interese. To je ono gde ti dvostruki aršini najviše upadaju u oči“, rekao je Lavrov.

Izgradnja Severnog toka 2 je u potpunosti završena 10. septembra 2021, ali je nemački regulator za gasne mreže odložio do polovine 2022. njegovu sertifikaciju, odnosno davanje dozvole za pokretanje gasovoda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, povodom najavljenog mogućeg uvođenja sankcija SAD-a prema Rusiji i gasovodu Severni tok 2, rekao da je neshvatljivo što mnoge zemlje nastoje da sudbinu tog projekta učine zavisnom od politički motivisanih uslova.

Rusija je više puta saopštila da energetske resurse nikada nije koristila kao političko oružje, dodaje ruska agencija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je rekao da je sudbina gasovoda Severni tok 2 vezana za potencijalni konfikt s Rusijom oko Ukrajine, čime je, kako je ocenila agencija Rojters, stao na stranu SAD-a po tom pitanju.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    13. januar 2022 | 16:29

    И боље, треба штедети за будућност, кад загусти...

  • Febo

    13. januar 2022 | 16:49

    Pa Nemacka je okupirana zemlja od 1945.I od tada se Amerika pita za sve vazne stvari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>