• 0

IT stručnjak prijavio grešku u sistemu ministarstva, momentalno dobio otkaz

Ministarstvo je najpre negiralo da se radi o bezbednosnoj "rupi"

  • 0
Programeri: Shutt Foto: Shutt

Jedan IT stručnjak prijavio je grešku na platformi za prijavljivanje za testiranje protiv korona virusa u Austriji i potom dobio otkaz.

Na platformi "Esterajh testet", sajt Ministarstva zdravlja Austrije, postoji masivna bezbednosna "rupa".

Prema ORF-u i nevladinoj organizaciji "epicenter.works" zbog te "rupe" je jedna apoteka koja je imala pristup sajtu imala mogućnost ne samo da pristupi svojim sprovedenim testovima, već svim podacima svih testova protekle nedelje.

Reakcija Ministarstva na otkriće ove rupe izazvala je kritiku. Preko te "rupe" u sistemu bilo je moguće doći do ličnih podataka stotine hiljada ljudi iz cele Austrije.

Bezbednosni problem u sistemu otkrio je jedan IT stručnjak koji radi za pomenutu apoteku. On je dokumentovao grešku i zamolio Ministarstvo da je "zakrpi".

Najpre su nadležni ignorisali programera, i tek na upit ORF-a usledila je reakcija. Naime, najpre je pomenuta apoteka isključena sa platforme, a potom je prekinut radni odnos sa IT stručnjakom.

Ministarstvo je najpre negiralo da se radi o bezbednosnoj "rupi" i tvrdilo je da se radi o nelegalnom korišćenju internih sistema za dokumentaciju.

Međutim, u istoj izjavi iz Ministarstva je rečeno da se sprovode određena prilagođavanja kako bi se interni sistemi za dokumentaciju dodatno zaštitili.

Inače izrada sajta za prijavu za testiranje koštala je državu pola miliona evra, a održavanje 187.000 evra mesečno.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>