• 0

"Dođe mi gazda softverske firme, oni rade na kokainu, troše pola plate na to"

"Oni posao obavljaju na kokainu", kaže poznati neuropsihijatar

  • 0
SAD konačno staju na noge Foto: Shutterstock

Slavko Sakoman, neuropsihijatar, govorio je o problemu s drogom u Hrvatskoj.

Rekao je kako je gotovo neshvatljivo da je za samo 4-5 godina pre pandemije naglo skočila potrošnja droga.

- Neznatan je trend povećanja potrošnje u većini evropskih gradova. Zagreb se po dve droge našao na prvom mestu po potrošnji, amfetamina na prvom i kanabisa, imamo potrošnju kanabisa nedeljno veću nego Amsterdam”, kaže.

“Po kokainu smo na osmom mestu, a po ekstaziju na šestom. Odliv novca u ruke organizovanog kriminala je enorman. Samo na uličnom nivo se dogodi odliv novca oko 8 milijardi kuna”, rekao za HRT je Sakoman.

Sakoman je rekao kako od nove Nacionalne strategije do 2030. ne očekuje ništa.

Administrativno-birokratijski pristup gde 10-ak ljudi piše programe čitavu godinu. Program koji sam ja kreirao 1996. imao je 10 tačaka. Tu se unapređivalo znanja, pratila se situaciju na terenu. Maknuli smo stigmu s tih ljudi”, kaže.

“Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće s par desetina softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plate troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute”, rekao je.

“Takva dostupnost droge nije bila nikad viđena. U Zagrebu se potroši oko tone kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto”, rekao je Sakoman. Rekao je da je pandemija samo povećala potrošnju droge.

Video: Rekordna zaplena droge u Hrvatskoj: Policija našla pola tone kokaina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>