• 13
 ≫ 

Za tri godine eko vozila postaće popularnija: Evo detalja kako u Srbiji da podnesete zahtev za subvenciju

 ≫ 

I Srbija prati te trendove, a kako je Telegraf Biznis prvi objavio, povećane su i subvencije

  • 13
Električna kola punjenje

Foto: Tanjug/AP

Novo istraživanje pokazalo je kako je tranzicija na električna vozila u Velikoj Britaniji i na području EU neizbežna, što je nešto što smo već i mogli naslutiti ranije.

Međutim, ono što nismo mogli naslutiti je da bi električna vozila mogla da postanu popularnija još pre 2030. godine, koja se često spominje kao godina kada će krenuti rigoroznije zabrane automobila opremljenih motorima na unutrašnje sagorevanje.

Mnogi proizvođači automobila su takođe najavili 2030. godinu kao trenutak od kojeg će prodavati samo električna vozila.

Nova studija međutim pokazuje, da će električni automobili postati popularniji od benzinaca i dizelaša već za tri godine. Pri tom, očekuje se da će se prodaja električnih vozila ove godine udvostručiti.

Kako do novca u Srbiji?

 

I Srbija prati te trendove, a kako je Telegraf Biznis prvi objavio, povećane su i subvencije. 

Svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i preduzetnici u Srbiji, koji žele da kupe električna ili hibridna vozila mogu da podnesu zahtev za subvencuju Ministarstvu za zaštitu životne sredine do 31. oktobra, a vlada je za ovu pomoć, podsetimo, iz budzeta ove godine namenila 150 miliona dinara.

Pomoć za kupovinu ovih vozila dodeljuje se u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

Pravo na subvencionisanu kupovinu propisano je Uredbom o uslovima i načinu sprovodenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila, koja je kako smo najavii, stupila na snagu za božićne praznike.

Ljubitelji mopeda i tricikala imaju pravo na pomoć za kupovinu u vrednosti od 250 evra, a zainteresovani za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle, mogu dobiti subvenciju od države u iznosu od 500 evra.

Za četvorotočkaše koji imaju najviše devet putničkih mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tone, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra.

U Uredbi je navedeno da se subvencijom od 3.500 evra pomaže kupovina vozila vrste M1 i N1 koja se pokreću na hibridni pogon, uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije.

Takođe, 3.500 evra dobija se za kupovinu električnih M1 i N1 vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km.

Mercedes-Benz-C 300 d e, hibrid, plug in hibrid, punjenje baterije

Foto: Pixabay

Iznosom od 2. 500 evra subvencioniše se kupovina vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće iskljucivo na elektricni pogon. Pri cemu se proizvodnja elektricne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km.

Svi iznosi isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem dnevnom kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Ko nema pravo?

 

Pravo na ovu subvenciju nemaju, navedeno je u Uredbi, taksisti, kao i preduzeća javnog prevoza, kojima su već na raspolaganju subvencije za kupovinu novih taksi vozila.

Najveći problem u Srbiji zbog kojih se električni i hibridni automobili značajnije ne kupuju jeste cena, zbog čega su i predviđene subvencije.

Pored toga postoji problem mrežne infrastrukture, kao i dostupnosti brzih punjača kojih prema nekim podacima ima svega 70.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. januar 2022 | 12:21

    Biće nemoguće voziti se u Srbiji na struju, jer neće biti toliko struje na raspolaganju za punjenje svih električnih vozila. Ponudiće se rešenje u vidu izgradnje nuklearne elektrane što će nam značajno unaprediti i očistiti životnu sredinu. Nek nam je Bog u pomoći

  • Fg

    14. januar 2022 | 12:23

    Jeste culi koliko kosta nova baterija za teslu?? Te elektrice eco lud ko bude kupovao polovne...svakih 8 god ce narod morati da kupuje novi a stari ici ce otpad...da baterija kosta 22000$ pa kupi polovan preko 8 god koliko garancija traje i moli se bogu samo to ti i ostaje

  • Zmaya.

    14. januar 2022 | 15:29

    Trenutno predjes 200-300km. Puni se 8 sati. Treba mi 3 dana za put od 1000 km 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>