• 4

Sto grama kafe u radnji sada je 200 dinara: Da li i kafići dižu cene?

Mnogima omiljeni napitak je na desetogodišnjem maksimumu kada je reč o ceni

  • 4
kapućino, kafa

Foto: Freepik

Ljubitelji ovog napitka mogli bi da suoče s očiglednim manjkom para u džepu, ako nastave da tradicionalno uživaju u kafi, bilo da je kupuju u radnji ili odlaze u kafiće i restorane.

Tokom cele prošle godine pratili smo kretanje cena kafe, do čijeg poskupljenja je primerno došlo usled nepovoljnih vremenskih uslova koji su uticali su na prinos.

Štaviše, na kraju godine, negde u decembru, sumiran je rezultat prema kojem kafa nije bila tako skupa poslednjih 10 godina, a onda smo i u Srbiji pre nekoliko dana primetili vidno, novo poskupljenje.

Dvesta grama nešto kvalitetnije kafe, poznatog brenda, u pojedinim radnjama je više od 300 dinara, dok se 100 grama sada jedva nalazi za manje od 180 dinara.

Prosek je 200, a ide i na 220 dinara, izuzev kada je na akciji.

 

Poznato je da su mala pakovanja uvek, kada se sve sabere, skuplja od većih, a to je ono što se tiče prodavnica. Logično, postavlja se pitanje šta je s kafićima i restoranima?

Malo je verovatno da ti objekti zadrže istu cenu, a takođe se suočavaju s višom cenom kafe u nabavci, kao i s poskupljenjem transporta.

I dok pomno pratimo stanje u Srbiji, trend te vrste poskupljenja je već počeo u svetu. Tako će cena ovog visokokvalitetnog napitka premašiti 3 funte u Britaniji, a stručnjaci kao uzročnike ponovo navode lošu žetvu, probleme u lancu snabdevanja i više troškove transporta.

kafa

Foto: Freepik

U Britaniji se najviše poručuje kapućino, čija će cena skočiti sa 2,75 funti na oko 3,57 funti, prema aktuelnim podacima. Dakle, to je skok sa oko 387 na čak 502 dinara, prevedeno u srpsku valutu.

Povećanje će, piše Mirror, izazvati još više problema za kafiće, pogođene masovnim radom od kuće u toj zemlji. Gradski berzanski posrednik XTB kaže da su skokovi do 30% "neizbežni", nakon što je i cena pasulja dostigla 10-godišnji maksimum prošlog meseca.

Na domaćim planinama smo već primetili trend poskupljenja koji, međutim, nije samo stvar inflacije i prinosa kafe, već i "sezonskog podizanja" cene, odnosno odraz turističke popularnosti.

Ipak, "prema zakonu, ugostitelji imaju pravo da formiraju cenu prema sopstvenom nahođenju", rekao je za naš portal pravni savetnik za prava potrošača, Marko Dragić.

Tako je, recimo, kafa "otišla" na 350 dinara, a ni čaj i sok ne koštaju mnogo manje.

Pre kovida, britansko tržište lanca kafe je vredelo oko 4,5 milijardi funti godišnje, sa više od 21.000 prodavnica. Da li ste primetili neko poskupljenje u lokalnom ili omiljenom kafiću? Pišite nam.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>