• 0

Ovo im donosi milijarde dolara prihoda od poreza: Novac ulažu u obrazovanje

Država Ilinois je već uvidela da prihodi od poreza na kanabis nadmašuju prihod od alkoholnih pića

  • 0
pare, novac, evri, kasa

Foto: Tanjug/AP

Američke savezne države koje su legalizovale upotrebu kanabisa za odrasle, prikupile su 10,4 milijarde dolara poreza od prodaje, počevši od 2014. do decembra 2021.

Studija koju je ranije ovog meseca objavio Marijuana Policy Project (MPP), opisuje legalizaciju kanabisa za odrasle kao "mudru investiciju", koja je državama dala "novi tok prihoda za jačanje budžeta".

Dodaje se da 10,4 milijarde dolara nije konačna cifra, jer neke države još nisu dostavile ukupne podatke za poslednje mesece 2021. godine. Ipak, skoro jedna trećina ukupnog prihoda prijavljena je prošle godine.

- Države koje su legalizovale kanabis za odrasle ubiru značajne ekonomske koristi - rekla je Karen O'Kife, direktorka državne politike u MPP-u. Ona je istakla da se, u mnogim slučajevima, prihodi reinvestiraju u zajednice pogođene upotrebom droga i borbom protiv nje.

Barclays PLC predviđa da bi države mogle da prihoduju od poreza na kanabis još više; naime, cifra može porasti na 12 milijardi dolara do 2030. godine, što će premašiti prihod od alkohola, prenosi RT.

Država Ilinois je već uvidela da prihodi od poreza na kanabis nadmašuju prihod od alkoholnih pića. MarketWatch navodi podatke koji sugerišu da je kanabis za odrasle Ilionoisu doneo oko 193 miliona dolara poreskih prihoda između jula i novembra 2021, u poređenju sa nešto više od 141 milion dolara u istom periodu za alkoholna pića, uključujući pivo, vino i žestoka pića.

Osamnaest američkih država uvelo je zakone koji legalizuju, oporezuju i regulišu kanabis za odrasle od 21 godine i više. Prema MPP-u, neki od poreskih prihoda se koriste za socijalne usluge i programe, uključujući finansiranje obrazovanja, izgradnju škola, rano opismenjavanje, javne biblioteke, zdravlje i lečenje od alkohola i droga.

Ipak, upotreba kanabisa u rekreativne, industrijske ili medicinske svrhe ostaje nelegalna na saveznom nivou u SAD, u skladu sa Zakonom o sveobuhvatnoj prevenciji i kontroli zloupotrebe droga iz 1970. Savezna vlada klasifikuje marihuanu u najopasniju kategoriju, definisanu zakonom, navodeći njen veliki potencijal za zloupotrebu i malu ili nikakvu medicinsku korist.

Video: Slavica proizvodi i prodaje surutku: Kažu da pomaže i u lečenju korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>