• 4

Pitali smo građane Srbije šta misle o radu na daljinu: Više od 50% ne želi nazad u kancelariju

Za mnoge radnike, i 2022. će biti "obojena" novim režimom rada, barem u SAD. Tamo su nekadašnju besplatnu hranu i lejzi begove na poslu - zamenili svojim dnevnim boravkom

  • 4
posao, laptop

Foto: Freepik

Rad od kuće se, očigledno, mnogima "osladio", i to ne samo u svetu već i kod nas.

Otkako je negde u martu 2020. nastupila pandemija virusa korona, čini se da je vreme stalo, a usput su se, paradoksalno tom utisku o zaustavljenom vremenu, izdešavale mnogobrojne promene.

Naravno, dobar deo njih tiče se tržišta rada.

Primera radi, u Sloveniji je rad na daljinu uvećan 100 puta, a omikron soj virusa i rastući broj zaraženih širom planete - odlažu planove velikih kompanija da vrate osoblje nazad u kancelarije.

Za mnoge radnike, i 2022. će biti "obojena" novim režimom rada, piše Blumberg, jer su nekadašnju besplatnu hranu, ping-pong i lejzi begove na poslu - zamenili svojim dnevnim boravkom.

Takav je slučaj, izgleda, i u Srbiji. Naime, kako smo nedavno pisali, udeo radnika na daljinu koji bi razmišljali o napuštanju posla, ako bi ih šefovi zamolili da se vrate u kancelariju, porastao je u prvoj nedelji januara na 55%, u odnosu na 45%, zabeleženih krajem decembra 2021.

Više od 4 od 10 radnika nisu sigurni da će se vratiti u kancelariju, u poređenju sa 35% onih koji su to rekli 30. decembra 2021. godine.

posao

Foto: Freepik

Kada je reč o građanima Srbije, tj. o čitaocima Telegraf Biznisa koji su učestvovali u anketi: 57,23% glasalo je za "rad na daljinu", dok je "odlasku u kancelariju" glas dalo svega 10,98% ljudi.

Za treću opciju, "kombinacija oba načina rada", glasalo je 31,79% ispitanika.

U svetu poznata i kao hibridni režim rada, ova opcija nudi šansu radnicima da deo radnog vremena u toku nedelje posao obavljaju od kuće, a drugi deo iz kancelarije, pri čemu se dosad uglavnom govorilo o tome da radnici budu prisutni u ofisu barem dva dana nedeljno.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ptica

    16. januar 2022 | 16:50

    1 dan nedeljno da vidim sefa vise nego dovoljno. Rad od kuce je zakon!

  • Zoran

    16. januar 2022 | 18:43

    Vec je postalo smesno. Malo se zakasnju odmah javljaju nije mi dobro radicu od kuce. Pa testiraj se. Jesam nisam zarazen ali nije mi dobro. Radicu od kuce. E tako mnogi rade u mojoj firmi. Sramota.

  • ...

    16. januar 2022 | 22:31

    Za rad od kuće sam, naravno ko može!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>