• 4
 ≫ 

Da li i šta nam cena belog hleba govori o standardu u regionu: Gde je vekna najjeftinija?

 ≫ 

Do poskupljenja je došlo širom sveta, mada su u nekim zemljama uporedo s rastom inflacije - rasle i plate. Takav je, recimo, slučaj sa SAD

  • 4
beli hleb

Foto: Freepik

U 2021. je došlo do rasta inflacije, pa samim tim i do značajnih poskupljenja, pre svega - hrane.

U regionu su, po troškovima života, najskuplje Hrvatska i Slovenija, ali te zemlje svakako beleže i više prosečne zarade, u odnosu na Srbiju, BiH, Severnu Makedoniju. Ono što je zanimljivo jeste da je Hrvatska skuplja od Mađarska.

Stanovnici Međimurske županije i dela Slavonije neretko odlaze upravo u tu zemlju u kupovinu, piše Index.hr. Ipak, Slavonci koji žive u blizini granice s BiH, najčešće odlaze tamo s obzirom na to da je hrana znatno povoljnija u odnosu na Hrvatsku.

Hrvatski portal se ovom prilikom vodio podacima sa poznatog sajta Numbeo, koji inače upoređuje troškove života u svim gradovima i zemljama.

Konstatuje se i da je hleb duplo jeftiniji u Srbiji, u poređenju s Hrvatskom, te da je piletina u našem komšiluku skuplja 1,60 evra po kilogramu, naspram cena u Mađarskoj. U poređenju sa našom zemljom i BiH, cena je viša za 1,86 do 1,99 evra/kg.

Prema podacima, 500 grama belog hleba u Hrvatskoj košta 0,92 evra, u BiH 0,73 evra, a u Srbiji - 0,47 evra. Podsećamo, u Crnoj Gori je odnedavno, tačnije od 10. januara, došlo do poskupljenja upravo ovog proizvoda: vekna je koštala 0,50 evra, a sada neće prelaziti 0,65 evra.

Kada je reč o mleku, u Hrvatskoj je skuplje nego u Srbiji, dok BiH od sve tri države ima najnižu cenu. I pirinač je znatno skuplji, kao i jaja i domaći sir. Primera radi, kilogram u Hrvatskoj ima cenu od 7,5 evra, dok je prosek u Srbiji - 4,8 evra, a u BiH - 5,85 evra.

Najskuplja za život u regionu je Slovenija, dok je Beograd 20 posto jeftiniji od Zagreba. Zakup stambenog prostora je, prema podacima, 19,62% niži nego u hrvatskoj prestonici.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    17. januar 2022 | 09:58

    Najjeftiniji hleb je bio uvek onde gde same domacice mese...

  • Rajvos@

    17. januar 2022 | 12:07

    Lijekovi u Srbiji,jeftiniji za 3.puta nego u BiH

  • Nole

    17. januar 2022 | 14:12

    Cena pšenice u evropi je ista a vekna hleba različita. I u samoj Srbiji variraju cene tako i u evropi. Ovde je cena u CH kod Turčina 3chf ili 324din ali ima i od 9chf ili 1454din. Nije mi samo jasno ako je cena pšenice svugde ista ZAŠTO HLEB IMA TAKVU CENU? Realno po meni je 0.5 eura ili 60din SVUGDE

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>