• 0

Kompanije prozvane zbog praznih letova: "Štete i ekonomiji i životnoj sredini"

"Odluka da obavljanju ili ne održavanju ruta je komercijalna odluka avio kompanije, a ne rezultat pravila EU", napisao je evropski zvaničnik na Tviteru

  • 0
Aerodrom putnici

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlasti EU pozivaju avio-kompanije da prestanu da obavljaju prazne letove jer su ekonomski neefikasni i loši za životnu sredinu, uz komentar da je obavljanje praznih ili polupraznih putovanja komercijalna odluka za svakog prevoznika.

Prema tome, pravila EU ne obavezuju avio-kompanije da lete ili da održavaju "prazne rute". Naprotiv, odobravaju izbegavanje praznih letova, rekao je visoki portparol Evropske komisije.

Podsećamo, kako smo pisali pre nepunih 10 dana, Brisel erlajns je ove zime preleteo do 3.000 letova bez putnika, kako bi izbegao gubitak prava na poletanje i sletanje na glavnim evropskim aerodromima.

Navodilo se i da su, prema propisima "iskoristi ili izgubi", evropske avio-kompanije obično prinuđene da obavljaju letove u najmanje 80% svojih predviđenih slotova za poletanje i sletanje, kako ne bi izgubile pravo da ih koriste.

To pravilo je, dodaje se, EU suspendovala na vrhuncu pandemije, ali je ponovo uvedeno na nivou od 50 odsto, prošlog proleća.

"Odluka da obavljanju ili ne održavanju ruta je komercijalna odluka avio kompanije, a ne rezultat pravila EU", napisao je on na Tviteru, između ostalog, a takođe je naveo i sledeće:

 

Zvaničnik je citirao podatke i prognoze Eurocontrol-a, koji je izvestio da je početni promet od 2022. bio na nivou od 77 odsto u odnosu na period pre pandemije. "Pored niže stope korišćenja slotova, kompanije takođe mogu da zahtevaju opravdani izuzetak nekorišćenja - da ne koriste slot - ako ruta ne može da se koristi zbog sanitarnih mera, npr. kada se pojave nove varijante tokom pandemije", dodao je.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>