• 2

Dajana Kovač: Aleksandrija - Fruška gora

Idite napred

  • 2
Nenad Popovic Foto: Zlatko Đorđević

Ako Dajanu Kovač, uspešnu poslovnu ženu i vlasnicu firme Aleksandrija - Fruška Gora pitate šta je najvažnije za postizanje vidljivog rezultata u preduzetništvu i stratap projektima, nedvosmisleno odgovara: odluka!

- Najteže je zapravo odgovoriti sebi na pitanje da li zaista želiš da budeš preduzetnik. Kada shvatiš da je to to, da je to tvoja odluka, onda dalje ide lakše - govori doktorka biotehničkih nauka s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Njena kompanija poznata je po proizvodnji bezglutenske hrane. "Sve se radi po svetskim standardima", dodaje. Reč je o hrani na bazi prosa i heljde. "Najveći izazov bio je da napravimo proizvode koje svi vole, tipa keksiće ili lešnik namaz, a da oni budu zdravi i ukusni", ističe.

Dajana je u ovaj startap projekat ušla zajedno sa sestrom Aleksandrom, koja je ekonomista. Od nasleđenog postrojenja u Čurugu napravile su modernu proizvodnju gde nastaje bezglutensko brašno, koje svoje mesto nalazi na rafovima prodavnica i u regionu.

- Imale smo nekoliko godina iskustva u ovome kada smo aplicirale za pomoć kod Fonda za inovacionu delatnost. Sredstva koje smo dobile uložile smo u automatizaciju proizvodnje. Do tada smo se oslanjale na spostvene kredite - iskrena je. Ukoliko bi trebalo da posavetuje žene koje kreću u preduzetništvo, Dajana bira odvažnost. „Idite napred i ne obazirite se previše - poručuje.

Nenad Popovic Foto: Marko Đoković

- Razvoj ženskog inovacionog preduzetništva i podrška preduzetnicama jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Žene su pokretačka snaga mnogih kompanija, i u periodima krize i u periodima rasta, ali i oslonac svake porodice i društva u celini. Upravo iz tog razloga, nastavićemo sa podrškom svim inicijativama koje su usmerene ka većem uključivanju žena u inovaciono preduzetništvo - Dr Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>