• 3

Gas ozbiljno podbacio: U evropskim skladištima ga ima 25% manje

Danas se oglasila i ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, koja je rekla da bi "gasovod Severni tok 2 trebalo da se u potpunosti uskladi sa evropskim zakonom"

  • 3
gasovod

Foto: Pixabay

Aktivne količine gasa u evropskim podzemnim skladištima bile su 15. januara niže za 25 posto na godišnjem nivou, objavio je ruski gasni holding Gasprom.

"Aktivni obim gasa u evropskim skladištima iznosio je na dan 15. januara samo 46,9 milijardi kubnih metara, što je za 1,1 milijardu kubnih metara manje od istorijski najnižih vrednosti na taj datum", navodi se u saopštenju Gasproma, a prenosi Tas s.

Istovremeno, agencija Rojters izveštava da je, prema današnjim rezultatima aukcije, za februar rezervisan dodatni tranzitni kapacitet za izvoz oko 11,14 miliona kubnih metara gasa dnevno - preko interkonektora Velke Kapusanji, na slovačko-ukrajinskoj granici.

Na aukciji je bio ponuđen kapacitet od 70,4 miliona kubnih metara dnevno.

Rezultati su takođe pokazali da Gasprom nije rezervisao za februar dodatne kapacitete za tranzit gasa preko gasnih konektora Sudža i Sohranovka u Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

Danas se oglasila i ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, koja je rekla da bi "gasovod Severni tok 2 trebalo da se u potpunosti uskladi sa evropskim zakonom kako bi dobio pozitivno mišljenje nemačkog regulatora".

- Mi smo u koalicionom sporazumu (tročlane nemačke vlade) jasno izrazili stav da evropski zakon važi za energetske projekte u Nemačkoj, a to se svakako odnosi i na Severni tok 2 - istakla je i dodala da evropski zakon trenutno nije primenjen u potpunosti u kontekstu projekta Severni tok 2 i da je proces sertifikacije stoga suspendovan, te da je gasovod povezan i sa geo-strateškim pitanjima.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    17. januar 2022 | 15:26

    ajde putine srbine zatvori im gas pa kad se olade zagrij ih nuklearnim projektilima dosta je te bagre

  • Oki

    17. januar 2022 | 15:19

    Nek im daju ameri....

  • deks

    17. januar 2022 | 22:53

    Mislim da bi Trebalo sa Rusija uvede sankcije EU da vide malo kako to izgleda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>