• 4
 ≫ 

Prihodi Uprave carina uvećani za 21 odsto: U budžet Srbije ulili se milioni

 ≫ 

Prihodi veći i u odnosu na rekordnu 2019.

  • 4
Branko Radujko

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je danas v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

"Prihodi koje je Uprava carina naplatila za državni budžet u 2021. godini veći su u odnosu na prethodnu za 21 odsto odnosno za 130 milijardi dinara ili 1,115 miliona evra", naveo je Radujko na konferenciji za medije.

On je objasnio da su prihodi veći i u odnosu na rekordnu 2019. godinu u kojoj nije bilo pandemije kovida 19 i to za 15 odsto.

Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, naveo je Raduko.

Na konferenciji je bilo reči i o tome gde završe zaplenjeni predmeti, poput slike Paje Jovanovića:

"Uprava carina slične predmete upuće dalje sudu, ali zbog specifičnosti predmeta, odnosno umetničkog dela, slika je trenutno u trezoru", rekla je Sunčica Mirković, iz Uprave carine na konerenciji za medije.

Kako je naveo v.d. direktora Uprave carine, kroz uspešno vođenje sudske postupke Uprava je prošle godine uštedela državi više od 1,1 miliona evra i 156 miliona dinara.

Tokom godine dana Unutrašnja kontrola Uprave carine imala je 20 inicijativa za disciplinski postupak u odnosu na 38 carinskih službenika, zbog sumnji na prekršaje u radu i eventualne koruptivne postupke.

On je rekao da su iz lošeg početka, zbog ružnih priča u javnosti o Upravi carine, godina završena veoma dobro „subjektivno rečeno i impresivno“, te da je u državni budžet uneto 750 milijardi dinara.

Dodao je da je bilo značajnih kadrovske promene i u Upravi, i po carinarnicama, te da se vrši svakodnevna stalna kontrola dosledne primene carinskih propisa, i da se prema svakoj stranci i uvozniku carina ponaša jednako.

Radujko je najavio da će narednih nedelja proraditi i elektronska licitacija, kao aplikacija Uprave carine u kojoj će kupci biti pod šiframa što će smaniti rizik od zloupotreba i grešaka ljudskog faktora.

Radujko je naglasio značaj vrlo dobre, sveobuhvatne i pravovremene saradnje sa drugim državnim organima, posebno istakavši MUP, tužilaštva i BIA, koja omogućava dobre rezultate u zaštiti države.

On je poručio da će Uprava carine nastaviti da insistira na punoj primeni zakona i carinskih propisa po principu „jednako za sve“, i najavio aktivnosti za unapređenje rada ali i uslova rada carinskih službenika.

Posebno je podvukao značaj procesa digitalizacije koji uz smanjenje mogućnosti zloupotreba omogućava privredi da radi efikasnije, što doprinosi da država bude razvijenija i bogatija.

Odgovarajući na pitanja novinara o sistemu Otvoreni Balkan, Radujko je rekao da na prelazu Preševo do sada nije bilo problema.

Ukazali su na značaj omogućavanja digitalnog povraćaja PDV-a strancima posredstvom sistema Global Blu o čemu strance informišu na granici, i prihvatili da bi kampanjom to trebalo da se učini šire poznatim.

Radujko je rekao i da sa srpske strane, što se tiče policije i carine, kod mosta Bratoljub koji spaja Ljuboviju i Bratunac, sve funkcioniše bez problema i non-stop, te da se nada da ubuduće neće biti zastoja ni sa strane organa Bosne i Hercegovine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istok

    18. januar 2022 | 14:37

    Posle Petrohemije, PIO, Telekoma i telekomunikacija ovaj je sada i najveci strucnjak za carinu...jel moguce da u ovoj drzavi se 30 ljudi vrti dvadeset godina i razmenjuju funkcije pri cemu se svako u sve razume?

  • Mece

    18. januar 2022 | 17:32

    Samo kokezu i sad jos po nekog sa kosovske strane uhapsiti i normalno da ce carina vise prihodovati

  • Mario

    21. januar 2022 | 04:06

    Da, a carinik i dalje ima bednu platu, ni 50 hiljada, prevoz se plaća pola, nema regres, nema topli obrok, 55% carinika radi na određeno, 200 carinika dalo otkaz za godinu ipo dana, nema kvalitetne obuke, nema naznake da će da bude bolje, i sa 7 odsto povećanja može samo da se slikamo, a posao je zahtevan, obiman, i ko ne radi kako treba može da ošteti budžet, da ide pred komisiju i u zatvor. Dakle, bežimo svi iz službe, bežim i ja. Prekvalifikacija na IT, pa makar i za Rumuniju. Ovde nema života u Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>