• 2
 ≫ 

Srbija uvećala uvoz iz Kine: Najviše one robe koja treba kineskim kompanijama ovde

 ≫ 

Prihodi veći i u odnosu na rekordnu 2019.

  • 2
Biznismen tablet transport luka brod trgovina

Foto: Shutterstock

Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je danas v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, za godinu dana carina je zaplenila 717 kilograma narkotika, 1, 4 miliona komada cigareta, četiri tone tone duvana, 321.000 litara naftnih derivata, 160.000 doza lekova i rastvora, 11,5 kilograma zlata, 23.000 litara alkoholnih pića, 130 vrednih kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije, a sprečena je trgovina ljudima odnosno otkriveno 674 ilegalnih migrantima, te zaplenjeno pet miliona evra.

"Za budućnost je najvažnija stvar Uprave, ali i privrede, što smo pokrenuli ambiciozan projekat digitalizacije carinskih postupaka što smo dužni da obezbedimo privredi“, rekao je on.

Dodao je da je dobar primer inicijativa Otvoreni Balkan gde se već izbegava nepotrebna papirologija i čekanje po šalterima, da se dokumentacija putuje elektronski, odnosno proverava ono što je odredila analiza rizika.

Sve se spaljuje u TENT

 

"Danas imamo sistem između nas i Severne Makedonije, i njih i Albanije. Puno je urađeno. Ambicija je da takav sistem proširimo na sve granične prelaze, i na sve susede“, rekao je on.

Dogovoreno je da se zaplenjeni narkotici predaju policiji i tužilaštvu, a da se sva akcizna roba spaljuje, uglavnom u TENT.

Na konferenciji je bilo reči i o tome gde završe zaplenjeni predmeti, poput slike Paje Jovanovića:

"Uprava carina slične predmete upuće dalje sudu, ali zbog specifičnosti predmeta, odnosno umetničkog dela, slika je trenutno u trezoru", rekla je Sunčica Mirković, iz Uprave carine na konerenciji za medije.

Na pitanje koliko je bio uvoz iz Kine, i šta smo najviše uvozili, naveo je da je uvoz iz te zemlje prošle godine porastao za 29 procenata, a da se uvozio uglavnom građevinski materijal kako je sve više kineskih kompanija angažovano na infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Video: Vučić: Srbija to ne sme da zaboravi, Kina je naš prijatelj za vijek i vjekova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • x

    18. januar 2022 | 18:21

    uvoz robe znaci izlazi lova ..nista dobro.....izvoz je cilj

  • Uki

    18. januar 2022 | 17:26

    Čarape kod Kineza 100 dinara tri para, a kvalitetne su stvarno. Posle osam sati nošenja možeš čoveka ubiti sa njima... ali dovoljno je i samo izuti se. Jednom sam se posle posla u garaži izuo i pacov je povratio. Rekao bih da su orasi u pitanju bili. Bilo mi ga stvarno žao. A te njihove čarape jedino pajserom ili brusilicom možeš skinuti, tako da je najbolje i ne skidati ih, ali kad žena ne da tako da legnem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>